Društvo

Zajednička vježba brodova MVCG i NATO Grupe za protivminska djejstva

Četiri broda Stalne NATO Grupe za protivminska djejstva i dva broda Mornarice Vojske Crne Gore počinju danas zajedničku trodnevnu vježbu pod nazivom “Joint Effort 2015”.
Zajednička vježba brodova MVCG i NATO Grupe za protivminska djejstva
Portal AnalitikaIzvor

Crna Gora je po prvi put domaćin jednoj vježbi ovoga tipa i prva koju Mornarica Crne Gore izvodi sa Stalnom NATO Grupom za protivminska djejstva.

Ovo je izuzetna prilika za oficire i jedinice Mornarice Vojske Crne Gore da planiraju i komanduju snagama po NATO procedurama, usvajaju NATO standarde na svim nivoima, te provjere obučenost sopstvenih snaga i uspostave bližu saradnju sa partnerima iz NATO-a.

U vježbi učestvuju turski admiralski brod “Sokullu Mehmet Pasha”, tri minolovca, jedan turski (“Akcakoca”), jedan grčki (“Kallisto”) i jedan njemački (“Weilheim”), kao i brodovi Mornarice Crne Gore, P-33 “Kotor” i PR-41 “Orada”.

Podsjećamo, četiri broda Stalne NATO Grupe za protivminska djejstva u Crnoj Gori su od prošlog petka. Riječ je o Grupi koja je prvenstveno zadužena za čišćenje podmorja u Mediteranu i Crnom moru od ubojnih sredstava zaostalih iz ratova tokom 20. vijeka.   

Svi brodovi koji učestvuju u vježbi, danas će u formacijskom stroju obići Bokokotorski zaliv.

Portal Analitika