Abiznis

Luka Kotor treća na Jadranu po prometu brodova

Promet brodova u Luci Kotor AD najbolji je ove sezone od postojanja kompanije, jer je do kraja prošle sedmice prihvatila preko 260 brodova i 290 hiljada putnika. Do kraja godne uploviće 409 brodova i 1.600 jahti. Rezervisana je 2016. godina i već se ugovara 2017. godine, pa čak i 2018. godina. Tako je, nakon Dubrovnika i Venecije, Luka Kotor treća na Jadranu po prometu brodova, a na osmom mjestu na Mediteranu po prometu putnika, potvrđuje izvršni direktor Luke Kotor Vasilije Kusovac.
Luka Kotor treća na Jadranu po prometu brodova
Portal AnalitikaIzvor

Značajno za pozicionranje Luke je i to što je ove godine nominovana za zlatnu medalju za kvalitet, koja će menadžmentu biti uručena 20. septembra u Ženevi. U ime crnogorskih privrednika Unija poslodavaca je takođe kandidovala Luku za zlatnu medalju.

Ipak, te uspjehe ne prati infrastruktura Luke.

"Svakako da bismo održali proizvod na ovom nivou, promet brodova i putnika, kvalitet usluga, Luka Kotor mora imati adekvatnu infrastrukturu. Primarna je nabavka remorkera koji bi bio u Luci Kotor ili u blizini, u stalnoj pripravnosti kako bi bio angažovan na zahtjev brodara ili Luke. Mjere sigurnosti bi na taj način bile poboljšane", ističe Kusovac za Radio Jadran.

No, on objašnjava i da u ovom momentu Luka ne može da investira u nabavku remorkera, s obzirom na privremenu saglasnost Vlade za korišćenje Luke Kotor.

"Imamo pravo na privremeno korišćenje, ali ne i na privremeno investiranje. To znači i da za planirane plutače na sidrištu Plagenti ne možemo raspisati tender i one ne mogu biti instalirane. Očekujemo da ćemo dobiti dugoročnu koncesiju Vlade kako bismo onda moglii da investiramo u bove, kompletnu opremu, što bi podiglo mjere sigurnosti u Luci", kazao je Kusovac.

Privremeno rješenje za korišćenje Luke je na 120 dana, ono je samo prelazno i nije dobro za kompaniju, brodare i korisnike usuga, tvrde u menadžmentu.

Mediteran je maksimalno valorizovao kruzing industriju, koja je potekla iz Amerike, došla preko Sjevrene Evrope, stigla do Jadrana, koji se računa u najbolje djelove Mediterana i gdje posljednjih godina postiže najbolje rezultate.

"Luka Kotor bi mogla da bude lider na Jadranu, s obzirom da se stvara tzv. jadranski brend, koji okuplja sve zemlje, od Italije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Albanije i Grčke. Tu Luka Kotor i Boka Kotorska mogu da imaju lidersku poziciju. Usluge bi se prodavale na jednom mjestu, kao što u Barseloni i Majamiju. Ukoliko bi se Luka Kotor dobro pozicionirala i imala lidersku poziciju, napravili bismo proizvod na ponos starije generacije, a otvorili budućnost mlađim na ovom prostoru. Kotor ima tu šansu, imamo dopise stranih kompanija i menadžera", priča izvršni direktor Luke Kotor.

Budući status Akcionarskog društva Luka Kotor prvenstveno je u ingerenciji većinskog vlasnika, opštine Kotor. Ipak, čini se da su za kupovinu Luku sve više zaintersovani i drugi investitori, iako zvanično niko nije pokrenuo pitanje njene privatizacije. No, "đevojka još nije za udaju", kaže i ovoga puta Kusovac.

"Sad bi svi voljeli da imaju "lijepu đevojku", ali to znači ako je udamo za jednoga, drugi neće doći više. Mada "đevojka" ne smije da ostane usiđelica. Luku treba definisati i pozicionirati tako da ona bude kulturno dobro, da njome upravlja grad i država. Ona je luka od nacionalnog značaja, na vratima od grada i ne može se dati na upravljanje stranom operatoru. To nikad niko nije učinio. Ovo je destinacija dosta specifična po svemu. Ne može se sve u Crnoj Gori komercijalizovati, mora se naći balans i suživot na moru i kopnu domaćeg stanovništva i stranih partnera", uvjeren je Kusovac.

On se zalaže da Luka ostane u većinskom vlasništvu grada. Daje primjer Luke Kopar gdje je 51 odto većinsko vlasništvo grada i države, pa se nikakve promjene ne mogu desiti bez saglasnosti Vlade Slovenije. To je dobar model, jer je ušao i svjež kapital, pa je Kopar preuzeo primat Trstu, što je bilo nezamislivo prije desetak godina.

Najzad, Kusovac poručuje alegorijski.

"Brodu koji ne zna u koju Luku plovi ni jedan vjetar nije po volji. Luka Kotor još dosta luta, što je samo gubljenje vremena na štetu Luke, grada i države. Kurs se mora odrediti", zaključio je on.

Portal Analitika