Politika

IVANČEVIĆ: Napad na Mihaila rezultat sastanka vrha SPC i opozicije

Jučerašnji događaj u Bijelom Polju, kada je pokušan napad na mitropolita CPC, gospodina Mihaila, prvi je vidljivi rezultat nedavnog sastanka vrha srpske crkve u Crnoj Gori i nekolicine partijskih prvaka iz dijela opozicije u Crnoj Gori, ocijenio je član Predsjedništva CDU Dragan Purko Ivančević.
IVANČEVIĆ: Napad na Mihaila rezultat sastanka vrha SPC i opozicije
Portal AnalitikaIzvor

"Divljačko i besprizorno nasilništvo grupe građana u Bijelom Polju, koje srpska crkva jednako besprizorno opravdava i podržava, pokazuje da se rječnik, metode djelovanja i spremnost na nasilje nijesu ni za zeru promijenili u odnosu na ono sa početka devedesetih godina prošlog vijeka, u vrijeme velikosrpske nacionalističke histerije, koja je bila usmjerena protiv Crne Gore i svih građana koji su željeli i podržavali zajednički život svih nas u Crnoj Gori. Od tada do danas – zbog te nerazumne i destruktivne politike – izgubljeni su mnogi životi, dogodile su se nezapamćene tragedije, unazađen je i otežan život čitavih generacija na ovim prostorima. Očigledno je da zagovornike anticivilizacijskih i nazadnih ksenofobičnih ideja ni porazi ni izgubljeni ratovi nijesu opametili. Oni nastavljaju po starom, podstrekivani od onih koji su ih svih ovih godina navodili na mržnju i opravdavali mnogobrojne zločine", istakao je Ivančević u izjavi dostavljenoj Portalu Analitika.

Danas, kada se Crna Gora nalazi pred važnim istorijskim odlukama, kako onima koje treba da osiguraju našu bezbjednost i teritorijalni integritet, kao što je članstvo u NATO, tako i onima koje treba da dovrše proces obnove crnogorskog nacionalnog, kulturnog i državnog identiteta i integriteta, Crnogorska demokratska unija poziva i očekuje od svih crnogorskih demokratskih snaga da prepoznaju potrebu za saradnjom i zajedništvom.

"Kao što smo obnovili našu nezavisnost kroz miran i demokratski proces, tako i predstojeće odluke i promjene treba da budu obavljene tako da bude sačuvan građanski mir, potvrđene i ojačane crnogorske demokratske institucije i nastavljen naš put prema evropskim i evro-atlanskim strukturama. U svemu tome nas neće spriječiti nikakvi provokatori, niti njihovi mentori, kako oni iz Crne Gore, tako i oni iz inostranstva", zaključio je Ivančević.

Portal Analitika