Društvo

Danas se obilježava Međunarodni dan fizioterapije

Međunarodni dan fizioterapije 8. septembar označava jedinstvo i solidarnost globalne zajednice fizikalne terapije. Predstavlja priliku za prepoznavanje posla koji fizioterapeuti obavljaju za svoje pacijente i zajednicu. Poruka za 2015. godinu je „Iskoristiti potencijale“, naglašavajući „značaj i ulogu fizioterapeuta u pružanju podrške i osposobljavanju osoba sa zdravstvenim problemima ili nemogućnostima da ostvare određene ciljeve, da u potpunosti iskoriste svoje potencijale i aktivnije učestvuju u društvu“, saopšteno je Portalu Analitika iz Strukovne organizacije fizioterapeuta Crne Gore
Danas se obilježava Međunarodni dan fizioterapije
Portal AnalitikaIzvor

"U toku dva ciklusa kampanje “Ispravi se i vježbaj!” koji su održani u martu i maju tekuće godine (treći ciklus je nastavio sada u septembru), u deset gradova pregledali smo 746 đece. Kod 74% su prisutni znaci lošeg držanja, dok su kod 72% prisutni spušteni svodovi stopala. Ovi rezultati opominju da je potrebno pravovremeno reagovanje u terapiji a naročito u prevenciji nastanka deformiteta kičmenog stuba i stopala kod đece predškolskog i školskog uzrasta. Sa druge strane, populacija sve više stari pa će potrebe za fizioterapeutima i fizioterapijom biti sve veće. Što se već i vidi u javnom zdravstvu – veliki je broj građana što mjesecima čeka na fizikalnu terapiju", ističe se u saopštenju.

Povodom Međunarodnog dana fizioterapije apeluju na Ministarstvo zdravlja da poveća broj zaposlenih fizioterapeuta u javnim zdravstvenim ustanovama, posebno na sjeveru Crne Gore.

"Pojedini gradovi nemaju fizioterapeuta u domu zdravlja: Žabljak, Plav, Andrijevica, Nikšić a u Rožajama, Kotoru, Ulcinju i Pljevljima je zaposlen po jedan fizioterapeut. Tako mali broj uposlenih fizioterapeuta ne može adekvatno odgovoriti potrebama zdravstvenih osiguranika, na svim nivoima zdravstvene zaštite a posebno na primarnom nivou (domu zdravlja). Sve dok budemo vodili računa o našim kolegama i njihovim realnim i stručnim zapažanjima naša struka će napredovati i opravdati svoje postojanje i potrebu za nama. Neka nam je srećan praznik. U zdravlje", zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika