NATO

Amfilohije stvorio blok protiv Alijanse

Vrlo aktivna anti-NATO koalicija postoji u Crnoj Gori već godinama, a sada će se možda samo formalizovati. Mitropolija crnogorsko-primorska je stvorila taj blok. Srpska pravoslavna crkva je bila i ostaće stožerna snaga anti-NATO ideje u Crnoj Gori, ocijenili su politički analitičar Ivan Vuković i predsjednik Matice crnogorske Dragan Radulović.
Amfilohije stvorio blok protiv Alijanse
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik Demokratske narodne partije i jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević predložio je prošle sedmice na sastanku većeg dijela opozicije sa mitropolitom crnogorsko primorskim Amfilohijem stvaranje anti-NATO koalicije u Crnoj Gori. Taj blok bi, prema Kneževićevom prijedlogu, sačinjavale sve opozicione partije osim Pokreta za promjene i Pozitivne, koji se programski zalažu za članstvo u NATO.

Predavač na Fakultetu političkih nauka Ivan Vuković rekao je za Pobjedu da je sasvim očigledno da na javnoj sceni Crne Gore već godinama postoji, iako neformalna, vrlo aktivna anti-NATO koalicija koju sačinjavaju različite političke i društvene organizacije, u najvećem broju okupljene oko Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve.

„Uostalom, javna kampanja ovih subjekata usmjerena protiv ideje učlanjenja naše države u Sjevernoatlantski savez traje koliko i sam proces njene euroatlantske integracije. Pretpostavljam, dakle, da je gospodin Knežević mislio na puko organizaciono objedinjavanje pomenutih društveno-političkih struktura u susret decembarskom sastanku NATO-a, na kojem će se odlučivati o pozivu u članstvo Crnoj Gori“, istakao je Vuković.

I predsjednik Matice crnogorske Dragan Radulović je saglasan sa ocjenom da anti-NATO koalicija u Crnoj Gori odavno postoji.

„Ne vidim zašto bi je stvarali kad je ona već stvorena. To je za mene besmislena stvar. Anti-NATO koalicija u Crnoj Gori odavno funkcioniše. Možda će se sada samo formalizovati kroz neke njihove partijske, crkveno-partijske, paramilitarne dogovore“, rekao je Radulović.

Vuković smatra da bez obzira na to kako će „na papiru" izgledati taj blok, ako do njegovog formalnog uobličavanja uopšte i dođe, stožerna snaga anti-NATO ideje u Crnoj Gori bila je i ostaće Srpska pravoslavna crkva.

Portal Analitika