Društvo

Vlada Crne Gore Kosovu dala jedinu vezu Rožaja sa Hajlom?

U momentima kada je rožajski turizam išao uzlaznom putanjom, Crna Gora i Kosovo su potpisali sporazum o razgraničenju kojim je od rožajske teritorije oduzet najznačniji dio teritorije kada je u pitanju turizam te su time svi planovi o razvoju planinskog turizma u Rožajama pali u vodu, prenosi Rožaje Free Press.
Vlada Crne Gore Kosovu dala jedinu vezu Rožaja sa Hajlom?
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Predstavnici Vlade Crne Gore Igor Lukšić i Raško Konjević potpisali su sporazum o razgraničenju sa Kosovom u Beču 26. avgusta i time formalno povukli liniju između ove dvije države. To će, ukoliko verifikuje Skupština Crne Gore prouzrokovati neprocjenjivu štetu po turizam Rožaja. Iako je dio teritorije pripao pomenutoj opštini, taj dio je u potpunosti bezvrijedan sa oduzetom teritorijom sa kojom smo izgubili pristupe Hajli a samim tim i planinu, prenosi RFP.

Rožaje je ostalo bez jedine veze sa Hajlom i sada više ne postoji put na našoj teritoriji kojim je moguće doći prevoznim sredstvom do jedne od najljepših planina u regionu. Zapravo, više iz Rožaja ne možete doći do vrha Hajle, jer su pristupi sa obije strane Hajle sada dio Kosova. Oštre proteste je uputio poznati alpinista Semir Kardović koji smatra da je smo izgubili najvrjedniji dio grada, prenosi Rožaje Free Press.

"Neka nam je sa srećom još jedno oduzimanje naše teritorije! I to ne bilo koje, već najvrjednijeg dijela našeg grada! Planinu sa kojom se svi dičimo. Najveći potencija za skijašku stazu u cijelom regionu, pješačku stazu do vrha Hajle, glavnu i jedinu vezu planinskog vijenca Hajle sa Ahmicom, Žlijebom, Štedimom i Rusolijom! Izgubili smo jedini pristupni put Hajli za auto! Takoreći, otkinuli su nam noge!

Neka nam je sa srećom i neka nas je stid, jer toliko toga nam se dešava ispred nosa, a ne vidimo. Nastavite i dalje da brinete samo o tome da vam neko slučajno ne uzme stolicu i pepeljaru sa stola dok ispijate dokone kafe i tračarite nebitne stvar, dok vas za drugo nije briga! Samo nemojte za 20 godian da se osvijestite i počnete da se žalite kao to to radite za Kacuber, Lokve i Cimljevicu! Da kukate kao i za Gornjim Ibraom i svim drugim stvarima koje su nam nestale ispred nose i za koje niko nije podigao glas! Kažu, Crna Gora je dobila ovim Sporazumom o razgraničenju sa Kosovom. Kažu da su dodali teritoriju Rožajama. Kažu da je uspješno... Naravno da je dobila i naravno da je to otišlo preko leđa Rožaja i na našu štetu! Dali su nam nešto što nije naše i što nam apsolutno ne treba a oduzeli najvrjednije parče zemlje bez kojeg cijela naša planinska regija gubi značaj i potpunu vrijednost!

Turizam možemo da zaboravimo. Nastavite sa kukanjem. Možda nekom i pomogne", zaključio je Kardović.

Rožaje Free Press

Portal Analitika