Abiznis

Lazović, Simović i Lukšić pred Anketnim odborom

Anketni odbor za prikupljanje informacija o postupanju nadležnih državnih organa u zaštiti imovine i javnog interesa prilikom prodaje Duvanskog kombinata u stečaju saslušaće potpredsjednika Vlade Vujicu Lazovića i bivše ministre poljoprivrede i finansija, Milutina Simovića i Igora Lukšića, prenosi Mina biznis.
Lazović, Simović i Lukšić pred Anketnim odborom
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Na inicijalnoj listi osoba koje će dati izjavu Anketnom odboru, kako su danas utvrdili njegovi članovi, našli su se i stečajni sudija, Miodrag Anđelić, stečajni upravnik, Veselin Raičević, izvršni direktor i predsjednik Odbora direktora DKP-a, Slavoljub Vukašinović i Ilija Kračković.

Predsjednik Anketnog odbora i poslanik Socijalističke narodne partije (SNP), Aleksandar Damjanović, rekao je da će u svakom momentu biti moguće proširiti listu osoba koje se saslušavaju.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Branko Čavor, rekao je da će na narednoj sjednici proširiti taj spisak sa predsjednicima sindikata, koji su obavljali te funkcije u trenutku pred prodaju i u stečaju 2010. godine.

Nezavisni poslanik, Velizar Kaluđerović, predložio je da se, između ostalog, saslušaju osobe koje su obavljale ili sada obavljaju funkcije predsjednika Vlade, ministra ekonomije, zaštititnika imovinsko-pravnih interesa i gradonačenika Glavnog grada, oko čega članovi odbora nijesu imali saglasnost.

“Treba pozvati predsjednika Vlade Mila Đukanovića, kao i Lukšića, koji je tu funkciju obavljao od 2010. do 2012. godine, zbog toga što je stečajni upravnik rekao da je za sve što je radio imao saglasnost izvršne vlasti”, dodao je Kaluđerović.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP), Izet Bralić, kazao je da ne misli da će rad Odbora biti efikasniji ukoliko spisak osoba bude veći.

“Dovoljne su one osobe koje su obavljale određene funkcije u momentu stečaja i privatizacije, a ako nas papiri ili istraga bude povela dalje možemo tražiti dodatno”, naveo je Bralić.

Čavor je rekao da je manje važan broj ljudi koje će pozvati, već da je bitnije da se pozovu oni koji imaju validne i konkretne odgovore.

Damjanović je, kako je riječ o inicijalnom spisku dokumentacije koju treba tražiti od nadležnih institucija, rekao da je prošle sedmice poslao dopise Vladi, stečajnom upravniku i zaštitniku imovinsko-pravnih odnosa u vezi sa dokumentacijom koju je predložio Kaluđerović.

“Dobili smo odgovor od zaštitnika imovinsko-pravnih odnosa. Stečajni upravnik je rekao da mora dobiti saglasnost stečajnog sudije, koji još nije dostavio dokumentaciju, a od Vlade nijesmo dobili odgovor”, kazao je Damjanović.

Čavor je naveo da je prihvatljiva sva ona dokumentacija i poziv za sve osobe koje korespondiraju sa odredbama odluke i Zakona o parlamentarnoj istrazi.

“Ne želimo nikoga da štitimo, a kao parlamentarci štitimo ugled ovog doma, Anketnog odbora i institut parlamentarne istrage. Zato nam sad ne treba da se politički eksponiramo i stvaramo prilike za političke poene ili pravimo solo istrage na ove teme”, ocijenio je Čavor.

Na sjednici je utvrđen inicijalni spisak dokumentacije i prihvaćen Kaluđerovićev predlog da se od Vlade pribavi informacija o realizaciji međusobnih obaveza između DKP-a i Vlade sa zaključcima koje je izvršna vlast usvojila na sjednici 2. aprila. Anketni odbor će tražiti od Ministarstva finansija informaciju o izdatim akciznim markicama za promet duvanskih proizvoda i ukupnom iznosu naplaćenih akciza, poreza i doprinosa naplaćenog od DKP-a.

Kaluđerović je tražio od Centralne depozitarne agencije (CDA) informaciju o vlasničkoj strukturi DKP-a, a od stečajne uprave ugovor, odnosno sporazum sa inopartnerom o proizvodnji i isporuci duvanskih proizvoda, mjesečne i konačni izvještaj stečajnog upravnika, jer je donijeto rješenje o likvidaciji kompanije. On je tražio i informaciju o održanim sjednicama Skupštine akcionara od uvođenja stečaja do sada.

Članovi Odbora su prihvatili da se u spisak uvrste i dva od deset predloga poslanika Demokratskog fronta (DF), Koče Pavlovića, u vezi sa ugovorom o saradnji između DKP-a i Novog duvanskog kombinata (NDKP) i odluka o plaćanju penala kompaniji Zetagradnja.

Članovi Odbora nijesu se složili sa Kaluđerovićevim predlogom da se od Uprave carina traži informacija koliko je do sada uvezeno svih elemenata koji čine repromaterijal za proizvodnju cigareta i informacija koliki je izvoz DKP od stečaja.

Mina biznis 

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
G Guest_1436353269
08.09.2015. 09:32

Tri Spuza bi malo bilo za ovu veselu druzinu!

0
0