Region

VUČIĆ: Srbija će biti istinski evropski partner

Srbija će biti istinski evropski partner u rješavanju aktuelnih izazova, izjavio je premijer Srbije Aleksandar Vučić, poslije sastanka sa njemačkom kancelarkom u Berlinu, prenose agencije.
VUČIĆ: Srbija će biti istinski evropski partner
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Vučić je izrazio uvjerenje da će do kraja godine biti otvorena prva poglavlja sa Srbijom. On je objasnio da je imao ozbiljan jednočasovni razgovor sa Angelom Merkel, koji je potom nastavljen sa njenim savjetničkim timom.

"Svaki razgovor sa Merkelovom je posebna čast i pokazuje kako ugled Srbije u svijetu postaje sve snažniji i jači i ne može više da se prikriva", kazao je Vučić.

U tim razgovorima, prema njegovim riječima, prošlo se kroz sve teme, od evropskih integracija, sve što pripremamo za Bundestag, do pitanja stabilnosti Balkana, regionalne, ekonomske i političke stabilnosti, a najviše vremena je posvećeno lažnim azilantima i izbjeglicama.

"Po pitanju lažnih azilanata smo se brzo složili, ali najviše vremena smo posvetili izbjegličkoj krizi, jer postoji podjela na ekonomske migrante i stvarne izbjeglice. Stvarne izbjeglice dolaze iz Sirije, Iraka i dijelom Avganistana. Razgovarali kako se ponašaju određene evropske zemlje. Pun ponosa sam rekao da Srbija pokazuje apsolutnu solidarnost sa problemima izbjeglica, ali i sa Njemačkom i Evropom", istakao je Vučić.

Upitan za otvaranje poglavlja Vučić je kazao da predstoji važan sastanak u Bundestagu.

"Kao što Njemci drže do riječi Srbije, i naše vlade, i mene kao njenog predsjednika, ja veoma poštujem njemačku riječ i poglavlja će biti otvorena, vjerujem, do kraja godine", zaključio je on.

Portal Analitika