Abiznis

Saslušanje radnika Boksita u petak

Saslušanje 35 radnika Rudnika boksita, zbog probijanja policijske blokade usljed neriješene situacije u preduzeću, počeće u petak u nikšićkom Osnovnom sudu.
Saslušanje radnika Boksita u petak
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Radnici će se pred zamjenikom Osnovnog državnog tužioca, Vanjom Sinđić, izjasniti o krivičnom djelu za koje ih terete kada su 18. juna, iskazujući nezadovoljstvo, probili policijske blokade koje su im se našle na putu od rudokopa ka gradu.

Protiv 35 radnika Rudnika boksita nikšićka policija je podnijela 57 prijava.

Predsjednik Sindikata radnika Boksita, Ilija Đilas, kazao je agenciji Mina-business da će se u prisustvu advokata izjasniti o prijavi koja ih tereti za krivično djelo ometanje službenog lica u radu, pomjeranju službenog vozila i guranje policajca sa puta.

“Prije neželjene situacije u Rubežima, gdje nas je zaustavila i blokirala policija u namjeri da sa mehanizacijom krenemo u Podgoricu i zatražimo da nam se obezbijie rad i plate, više puta smo upozoravali Vladu i resorno Ministarstvo da je strpljenje zaposlenih na izmaku”, rekao je Đilas.

On je dodao da je izlazak na ulicu bio njihov jedini preostali potez u uzavreloj situaciji kada su shvatili da nadležni ne reaguju na njihova uporna obraćanja.

“Radnici su se borili za spas svojih porodica, radnih mjesta i opstanak Rudnika boksita i više nijesu imali izlaza bez da krenu prema Podgorici i direktno zatraže odgovore i rješavanje situacije”, poručio je Đilas.

Zaposleni u Boksitima su se 18. juna prethodno okupili na rudokopu Seoca, pa sa damperom, utovarnom lopatom i automobilima prvo stigli do Zagrada, a potom na putu prema gradu probili šest policijskih blokada, prije nego su zaustavljeni u mjestu Rubeža, gdje je blokada trajala devet dana.

Policija je protiv rudara ranije naložila i naplatu mandatnih kazni i prekršajnih prijava u ukupnom iznosu od oko dvije hiljade eura, koje su radnici solidarno isplatili tako što im je od minimalnih primanja od 193 eura odbijeno po deset eura.

Mina; Foto: Rtcg.me

Portal Analitika