Društvo

Pritužba zbog diskriminatornog odnosa Grbovića

Nevladina organizacija (NVO) “LGBT Forum Progres” podnijela je Zaštitniku ljudskih prava i sloboda Crne Gore Šućku Bakoviću pritužbu protiv predsjednika opštine Nikšić, Veselina Grbovića zbog, kako su saopštili, diskriminatornog odnosa.
Pritužba zbog diskriminatornog odnosa Grbovića
Portal AnalitikaIzvor

Iz Foruma navode da su, 19. februara podnijeli zahtjev za hitan prijem kod Grbovića kako bi se razmijenila mišljenja o praksi poštovanja ljudskih prava LGBT osoba u Nikšiću i predstavili razvojni planovi za lokalnu LGBT zajednicu.

U saopštenju se kaže da na zahtjev nije odgovoreno ni nakon šest mjeseci i dodaje da se Nikšić smatra za opštinu koja korektno sarađuje sa civilnim društvom.

U LGBT Forumu Progres smatraju da predsjednik opštine Nikšić nema profesionalan odnos zbog činjenice što ta NVO okuplja i zastupa LGBT osobe.

"Ne radi se o klasičnom ćutanju administracije, već je posrijedi diskriminacija čelnika grada koji ima izuzetan značaj za LGBT zajednicu”, ocijenili su iz te NVO, navodeći da se takav odnos odražava na organizovanje LGBT zajednice i realizaciju njenih prava i sloboda u toj opštini.

U saopštenju se podsjeća da je slične zahtjeve opština Nikšić ignorisala od 2010. do 2013. godine kada je na čelu te NVO bio Zdravko Cimbaljević.

Iz “LGBT Forum Progres” saopštili su da je uspostavljanje dijaloga, inicirano još u februaru, moglo pomoći boljem lokalnom razumijevanju, smanjivanju tenzija i prepoznavanju i postepenom prevazilaženju problema i izazova.

Lokalna administracija je, kako su kazali iz te NVO, sve to izbjegla i mjesecima u Nikšiću postoje brojni, možda čak i najizraženiji, problemi po pitanju te zajednice u Crnoj Gori.

Oni su ukazali na to da je spriječeno održavanje zakazane tribine o pravima te populacije na Filozofskom fakultetu i da je zgrada te visokoškolske ustanove, uz druge objekte u gradu, osvanula sa homofobnim i fašističkim porukama što lokalne vlasti nisu, kako su naveli, osudile.

U saopštenju su naveli i da je dva puta, zbog pojačane opasnosti, zabranjena Povorka ponosa, pojačan je govor mržnje i nasilje prema LGBT osobama koje sada, kako su dodali, žive mnogo gore i u većem strahu nego ranije.

“Diskriminatoran odnos prema LGBT dodatno je potvrđen kada je gradonačelnik Grbović primio one koji se, navodno zbog simbola, protive Povorci ponosa u Nikšiću (a retorika jasno ukazuje da je posrijedi problem s prihvatanjem LGBT osoba i istopolne ljubavi, porodice)”, ocijenili iz te NVO i objasnili da podržavaju i smatraju poželjnim da gradonačenik primi predstavnike lokalne političke zajednice, ali isto tako i da primi lokalnu LGBT zajednicu.

U saopštenju se kaže da je interesantno zašto predsjednik Opštine, po sopstvenoj inicijativi, kao dobar domaćin, odgovoran političar i profesionalac, nije poveo dijalog svih struktura u gradu, o tom za Nikšić i dalje osjetljivom pitanju, dodajući da je Grbović odustao od neutralnosti po tom pitanju.

Iz te NVO ukazali su da je obaveza lokalnih vlasti da doprinose konstruktivnoj i zdravoj atmosferi, poštovanju ljudskih prava uz prevazilaženje konflikata.

“To je mogla biti i inicijativa iz Vlade Crne Gore, jer njena LGBT politika uključuje i lokalne samouprave”, smatraju oni, navodeći da je to još jedna potvrda koliko Vladina LGBT stagnira i koji su njeni stvarni efekti i rezultati.

Iz “LGBT Forum Progres” rekli su da svi procesi i ključne aktivnosti LGBT zajednice teku bez imenovanja i učešća nacionalnog koordinatora za LGBT politiku.

“Domaći propisi o lokalnoj samoupravi obavezuju na saradnju sa civilnim društvom, zakonski je zabranjen različit tretman, a Vladina Strategija za unapređenje kvaliteta života LGBT osoba promoviše proaktivan odnos lokalnih vlasti procesu LGBT inkluzije”, zaključili su iz te NVO.

Portal Analitika