Kultura

FIAT: "Moje nagrade" i prevodilaštvo Milovana Novakovića

Takmičarski program četrvrtog dana FIAT 2015 obilježiće "Moje nagrade", autorski projekat Slobodana Beštića i Maje Pelević, rađena po tekstu Tomasa Bernharda, koja će biti izvedena u KIC-u "Budo Tomović" od 20 časova.
FIAT: "Moje nagrade" i prevodilaštvo Milovana Novakovića
Portal AnalitikaIzvor

Za ovu koprodukciju Narodnog pozorišta iz Beograda i Kulturnog centra Pančevo tekst je prevela Bojana Denić, rediteljski koncept i dramaturgiju potpisuje Maja Pelević, kostim Olga Mrđenović, a u predstavi igra Slobodan Beštić.

- Tаndemu Pelević - Beštić odlično je poslužilа memoаrskа prozа izrаzito subverzivnog аustrijskog аutorа, Tomаsа Bernhаrdа (1931 - 1989), koji je neopozivo zаbrаnio dа se njegovа djelа isporučuju Austriji, njegovoj domovini, smаtrаjući dа držаvа potcjenjuje svoj nаrod, posebno intelektuаlce, posebno one nаklonjene kritici. Grozeći se konvencionаlnosti dodjelа nаgrаdа, gdje je lаureаt nаjmаnje vаžаn, а znаčаjnа je аrmijа političаrа i onih bliskih njimа, Bernhаrd je jаsno i "bez аnestezije" progovorio o svojoj odvrаtnosti premа lаkomosti i ulizivаnju moćnicimа - zapisala je Dragana Bošković o ovoj monodrami.

FIAT izdavaštvo prirediće sjutra prvu promociju u prostoru Kuslevove kuće tačno u podne, kada će biti predstavljeni prijevodi spisa i razgovora jednog od najznačajnijih umjetnika dvadesetog vijeka, Barneta Njumana, koje potpisuje Milovan Novaković. Na promociji će govoriti dr Ljubomir Gligorijević, i to na temu "Minimalna umjetnost: jedan presjek". Milovan Novaković rođen je 1990. u Podgorici, a diplomirao je na odsjeku za slikarstvo Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju.

- Pored spisa i razgovora Njumana, edicija prevoda u okviru FIAT izdavaštva će uskoro objaviti i spise još jednog američkog umjetnika, Donalda Džada, omogućujući tako uvid u djelo i razmišljanje dvojice od najznačajnijih umjetnika dvadesetog vijeka, koji su napravili radikalan otklon od dotadašnje umjetnosti i definisali jedan novi pojam umjetnosti - ističu organizatori FIAT-a.

Večernji program od 21 čas nastavlja izložba skulptura Dragana Tešanovića u starom zatvoru Jusovača. Tešanović je rođen 1963. godine u Bileći, vajarstvo je završio u Zagrebu, a živi i radi u Herceg Novom. Poslednjih godina radi isključivo u nerđajućem čeliku, koristeći razne tehnike. Najznačajnije postavke imao je u Kotoru, Herceg Novom, Hamburgu, Sankt Peterburgu, Njujorku, Los Anželesu i Rimu

Montenegro Art Gerila u dvorištu Kuslevove kuće sjutra predstavlja bend Piva Jazz koji će nastupiti od 23 časa, a u pauzi svirke oko 24 časa biće prikazan kratki film Srđana Milića "Tito’s Speech".

- Film "Tito's Speach" je duhoviti film koji kroz 3D animaciju dočarava neprevaziđeni mit o Josipu Brozu Titu, kao i svojevrsno poređenje sa nedostacima današnjih sistema, uključujući masovnu histeriju - jedan od osnovnih problema društva - navodi se u najavi projekcije.

Podsjećamo, današnji program počeće uličnim teatrom na Rimskom trgu od 18 časova, kada će slovenačko-američko-ukrajinska trupa "Globus Hystericus" izvesti "Put za Tadam". Uslijediće izvođenje komada "Njegoš i ja", autorskog projekta Paola Mađelija u otvorenom bazenu SC "Morača", od 21 čas. U koprodukciji CNP-a i KotorArta igraju: Karmen Bardak, Aleksandar Radulović, Paolo Mađeli, Maja Pelević i Ljupčo Konstantinov. Program Montenegero Art Gerile čine instalacije Suzane Pajović "Uljeb" na više lokacija u Podgorici. Na kraju večeri, muziku će birati DJ Jugo u Kuslevovoj kući od 23 časa.

FIAT ove godine slavi 30 godina trajanja, organizuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore, Glavnog grada Podgorica i generalnog sponzora Crnogorskog Telekoma.

Svi program ovogodišnjeg FIAT-a su besplatni, a ulaznice je moguće rezervisati i preuzeti na biletarnici CNP-a i KIC "Budo Tomović".

Portal Analitika