Društvo

VUČINIĆ: Srpska crkva zloupotrebila građane Bijelog Polja

Potpredsjednik Savjeta Mitropolije CPC, Stevo Vučinić, kazao je agenciji MINA da su srpska crkva i pojedini opozicioni političari u Crnoj Gori zloupotrijebili vjerujuće građane Bijelog Polja i okolnih gradova.
VUČINIĆ: Srpska crkva zloupotrebila građane Bijelog Polja
Portal AnalitikaIzvor

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihailo verbalno je napadnut danas u u Bijelom Polje, gdje je trebalo da prisustvuje okruglom stolu o Nacrtu zakona o vjerskim slobodama, a policija je spriječila okupljene građane da fizički nasrnu na njega.

“Vjerujući građani Bijelog Polja i okolnih gradova bili su zloupotrijebljeni od srpske crkve i pojedinih opozicionih političara s ciljem rješavanja nekih političkih problema koji nemaju veze sa Nacrtom zakona”, rekao je Vučinić.

Prema njegovim riječima, Mitropolit Mihailo i njegov pravni tim bili su izloženi uvredama.

„Njegova bezbjednost je bila ugrožena zbog nasilnog ponašanja razjarene mase predvođenje sveštenstvom beogradske patrijaršije i nekim bivšim i sadašnjim poslanicima Skupštine Crne Gore”, naveo je Vučinić.

Vladika Mihailo je, kako je pojasnio, odlučno, i pored takve atmosfere, ostao sve dok Numnović nije saopštio da ne postoje uslovi za održavanje skupa i da se rasprava neće održati.

“Vladika je najavio je da će učestvovati na javnim raspravama planiranim u Kotoru i Podgorici, sa pravnim timom, radi zaštite prava i interesa crnogorskih pravoslavnih crkvenih vjernika”, kazao je Vučinić.

On je poručio da mitropolit Mihailo oprašta svima jer smatra da su zavedeni, i da će vrijeme pokazati da je CPC bila u pravu, i da takav odnos prema njoj u 21. vijeku nije korektan i civilizovan.

 

MINA

Portal Analitika