Svijet

Merkel: Njemačku će promijeniti izbjeglice

Njemačka će se dolaskom velikog broja migranata promijeniti, ocijenila je danas kancelarka Angela Merkel, koja je obećala da će se raditi na tome da sve te promjene koje sa sobom nosi dolazak izbjeglica i migranata budu "pozitivne" za zemlju.
Merkel: Njemačku će promijeniti izbjeglice
Portal AnalitikaIzvor

"Ovo što sada proživljavamo je nešto što će nas zaokupljati u nadolazećim godinama i to nas mijenja, a mi želimo da ta promjena bude pozitivna. Vjerujemo da će tako biti", izjavila je Merkel novinarima nakon "vrlo dirljivog i potresnog" dolaska 20.000 migranata tokom vikenda u Njemačku.

Njemačka kancelarka iz redova konzervativaca je takođe kazala da je "raduje što je Njemačka postala zemlja koja ljude asocira na nadu te da je to, ako se gleda naša prošlost, nešto vrlo vrijedno".

No, ona je zajedno s vicekancelarom i ministrom ekonomije Sigmarom Gabrielom jasno poručila da tako veliki priliv izbjeglica i migranata ne može pasti na leđa tek nekoliko zemalja EU i istakla da je hitno potreban zajednički evropski odgovor na tu krizu.

"Njemačka, Austrija i Švedska ne mogu same prihvatiti sve izbjeglice", kazao je Gabriel.

Očekuje se da će danas u Njemačku kopnenim putem iz Mađarske i Austrije stići i do 10.000 migranata. Oko 2.100 tražilaca azila stiže u Minhen u tri čarter voza, dok će ostali stići putnim pravcima, pojasnio je Krištof Hilenbrand, čelnik regionalnih vlasti u istočnoj Bavarskoj.

Izrazio je nadu da će se neki od najavljenih vlakova preusmjeriti prema ostalim njemačkim saveznim državama, ističući da je taj dio Njemačke dosegao maksimum kapaciteta u prihvatu migranata i izbjeglica. Od posljednjih pristiglih 20.000 migranata koji su zatražili politički azil, dvije trećine je smješteno u Bavarskoj.

(index.hr)

Portal Analitika