Politika

STIPANOVIĆ: Jadran je siguran, ali bi se svaka kriza iz Mediterana prelila u njega

Zapovjednik Hrvatske ratne mornarice, komodor Predrag Stipanović smatra da je Jadran još uvijek sigurno more, ali da se sve zemlje koje se oslanjaju na njega moraju pripremiti za prijetnje i izazove koji se mogu pojaviti ne samo u vodama Jadranskog mora, već u cijelom Mediteranu i Crnom moru, sa kojima čini neraskidivu cjelinu.
STIPANOVIĆ: Jadran je siguran, ali bi se svaka kriza iz Mediterana prelila u njega
Portal AnalitikaIzvor

„Svaka kriza koja bi se otvorila u tim područjima, sigurno bi se prenijela i u Jadransko more. A ako postoji neka specifičnost Jadranskog mora, onda je to svakako njegova geostrateška pozicija, duboka uronjenost u kopno prema Centralnoj Evropi, te relativno uzan basen, što rizike od zagađenja vode i drugih ekoloških opasnosti čini još većim.

Mali incident u Jadranu može izazvati velike i teške posljedice po ekonomiju zemalja koje se oslanjaju na njega, a čiji značajan dio GDP-a zavisi od  turizma“, precizira komandant Hrvatske ratne mornarice. 

Komodor Stipanović naglašava da sa nekim ekološkim opasnostima u Jadranu, kao što su  milioni tona goriva na trgovačkim brodovima i tankerima, te više od hiljadu platformi za vađenje plina, odavno  koabitiramo. On dodaje da, pored ekoloških opasnosti koje nose,  sve nabrojano, i brodovi i tankeri i platforme, može biti predmet terorističkih napada, te da je proliferacija oružja za masovno uništenje takođe mogući dio te priče.

„Puno je prijetnji i rizika koje možemo u dogledno vrijeme očekivati. Jadransko more je najdublje uvučeno u srce Evrope, njime vodi najkraći morski put do zemalja centralne Evrope što naravno, koriste trgovačke mornarice. To znači i da godišnje preko 70 miliona tona goriva, odnosno nafte uđe u Jadransko more. U Jadranu imamo preko 1.500 platformi za vađenje zemnog plina ili nafte...  Pa tankeri, koji prolaze kroz Jadran i iskrcavaju u more njihove balasne vode“, nabraja komodor Stipanović.

Komandant Hrvatske ratne mornarice ne zaobilazi ni migracionu krizu:

„Migracioni izazovi sa kojima se naše kolege iz Italijanske, Grčke i Turske ratne mornarice susrijeću već duže vrijeme u njihovim vodama, nijesu isključeni ni u Jadranskom moru. Prije tri godine na 60 milja od Dubrovnika, 66 migranata iz Sirije, Egipta i Iraka i Avganistana su više dana plutali na jedrilici, bez vode i hrane. Znači, takve su stvari moguće i u Jadranu.“

Spisku opasnosti za sigurnost Jadrana, komodor Stipanović dodaje i već evidentne posljedice globalnog zagrijavanja. 

Komandant Hrvatske ratne mornarice bio je jedan od učesnika ekspertskog okruglog stola „Zaštita Jadrana“, održanog u subotu u Baru, u organizaciji Ministarstva odbrane Crne Gore, Savezničke pomorske komande iz Nortvuda u Velikoj Britaniji i NATO odbrambenog koledža iz Rima.

„Ovaj ekspertski okrugli sto o zaštiti Jadrana bio je izuzetno koristan. Jer, na sve sigurnosne i ostale  prijetnje moguće je odgovoriti jedino saradnjom, te susretima poput ovog u Baru, na kojima bi se razmjenjivale informacije i definisale strategije“, ističe komodor Stipanović podsjećajući, međutim, da zemlje koje izlaze na Jadran već godinama intenzivno sarađuju kroz regionalnu organizaciju ADRION.

„To nije mnogo prepoznato u javnosti ali mi, predstavnici mornarica šest zemalja koje izlaze na Jadransko more već imamo funkcionalnu regionalnu organizaciju kroz ADRION, odnosno Jadransko-jonsku inicijativu“, podsjeća komandant Hrvatske ratne mornarice.

Portal Analitika