Turizam

Ivančević: Više pažnje mora biti posvećeno kvalitetu ponude

Prema najavama iz Nacionalne turističke organizacije, ova turistička sezona, sve su prilike, biće rekordna. Takvu statistiku ne spori ni predsjednik Odbora za turizam Privredne komore Dragan Ivančević. Kaže da bi 2015. trebalo da bude odskočna daska za narednu sezonu i upozorava da mnogo više pažnje mora biti posvećeno kvalitetu ponude.
Ivančević: Više pažnje mora biti posvećeno kvalitetu ponude
Portal AnalitikaIzvor

Zvanični podaci pokazuju da je u prvih sedam mjeseci ove godine 21 odsto više turista nego lani, a broj noćenja je veći 28 posto. Crnu Goru je, prema, podacima koji još nijesu konačni, do kraja avgusta posjetilo skoro milion i četiri stotine hiljade turista, koji su ostvarili oko devet miliona noćenja. Optimistični su podaci i za septembar, u prvoj sedmici Crnu Goru je posjetilo oko 56 hiljada turista.

Predsjednik Odbora za turizam Privredne komore Dragan Ivančević kaže tek kada se zbroje svi troškovi i prihodi znaće se koliko je ova sezona bila zaista uspješna.

"U svakom slučaju je sezona je, kada je posrijedi fizički obim posla bila dosta uspješnija, 35 dana smo imali "napad" velikog broja ljudi za koje naša infrastruktura nije bila prirpemljena i mislim da u ovakvoj jednoj sezoni u kojoj govorimo o uspjesima i brojkama jako važno analizirati sve negativne stvari koje se tiču kvaliteta našeg urističkog proizvoda", kazao je on za radio Antena M.

Ivančević kaže da ovih dana svi broje noćenja, a malo ko govori o onome o čemu bi trebalo-o kvalitetu ponude.

"Struktura i kvalitet gostiju su u padu, vanpansionska potrošnja je bila vrlo loša. Vrlo brzo moramo da donosimo novu strategiju i da se dogovaramo na koji način da dižemo kvalitet destinacije i time produžimo našu glavnu sezonu", ocijenio je Ivančević.

A kada je posrijedi dolazak ruskih turista, zabilježen je manji pad nego što se očekivalo, a sve zahvaljujući korigovanoj cjenovoj politici.

"Imali smo ove godine ozbiljniji povratak na zapadno-evropsko tržište i pokazali da možemo i tamo da se kandidujemo za dio kolača, a ta promijenjena cjenovna politika rezultirala je i većim brojem Rusa nego što smo očekivali, tako da je ispalo dobro. Ova sezona treba da nam bude odskočna daska za 2016. u kojoj moramo mnogo ozbiljnije uz pomoć naše nacionalne avio kompanije da se vratimo na tržišta Zapadne Evrope" kazao je Ivančević.

Inače, o problemima i perspektivama crnogorskog turizma razgovaraće se 19. septembra u Budvi. Na skupu koji organizuje Crnogorska demokratska unija učestvovaće istaknuti domaći stručnjaci iz oblasti turizma, hotelijerstva, planiranja prostora i arhitekture, kao i predstavnici partija i medija.

Izvor: Antena M

Portal Analitika