Društvo

CPC načelno saglasna sa Nacrtom zakona o slobodi vjeroispovijesti

Pravni tim Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) razmatrao je Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti i zaključio da je opšteg karaktera, te da je postavio najvažnije principe o odnosima države i crkve.
CPC načelno saglasna sa Nacrtom zakona o slobodi vjeroispovijesti
Portal AnalitikaIzvor

"Akcenat je dat na kolektivnim vjerskim pravima. U Zakonu su razrađena pojedina načela–principi iz najvažnijih dokumenata koja se odnose na ovu oblast kao i iskustva iz evropske zakonodavne prakse. Mnoga pitanja su prepuštena drugim zakonima-posebnim, od kojih neki već postoje dok neke treba tek donijeti. Načelno Crnogorska pravoslavna crkva je saglasna sa Nacrtom zakona", navodi se u saopštenju CPC.

Kako dodaju, CPC će Ministarstvu za ljudska i manjinska prava  dostaviti niz primjedbi, prijedloga i sugestija kako bi se otklonle nedoumice i dileme koje mogu nastati u tumačenju ovoga Zakona. 

"U  pitanju su primjedbe i dopune u pojedinostima i odnose se na članove  12, 16, 19, 38 i član 52 Zakona. Ovo iz razloga što su osnovni principi pokazatelja demokratičnosti u pitanjima vjerskih sloboda, pitanja registracije, imovine, tradicionalnih crkava  i jednakog položaja svih vjerskih organizacija (crkve, vjerske zajednice i spiritualane grupe)", objašnjavaju iz CPC.

Kako zaključuju, Crnogorska pravoslavna crkva će snagom argumenata, vodeći računa o najvažnijim međunarodnim dokumentima i evropskoj praksi koja se odnosi na ovu oblast, nastojati da svojim aktivnim učešćem  doprinese da sve vjerske organizacije imaju  jednak, ravnopravan i istovjetan položaj u Crnoj Gori.

Portal Analitika