Fudbal

JOVETIĆ: Optimista sam, možemo do baraža

Još jedan u nizu ,,presudnih mečeva“ Crna Gora je ostavila iza sebe, a već sjutra veče, protiv Moldavije, igraće novi koji spada u tu kategoriju. Očekivana pobjeda nad Lihtenštajnom (2:0) stigla je nakon ne baš blistave, ali istovremeno i rutinske igre, pa je konačni cilj i ostvaren.
JOVETIĆ: Optimista sam, možemo do baraža
Portal AnalitikaIzvor

Nažalost, ovaj trijumf nije imao toliko značaj koliki je mogao da ima da je Švedska kojim slučajem ostala neporažena od Rusije u Moskvi. Ovako je ,,zbornaja“ povećala svoje, a ujedno i dodatno smanjila šanse Crne Gore u toj borbi za treće mjesto i odlazak u baraž. Tri pobjede do kraja su imperativ, s tim da ni one ne garantuju osvajanje treće pozicije u grupi G.

Potrebno je da Rusija izgubi koji bod na gostovanjima Moldaviji i Lihtenštajnu, pa da ,,sokole“ bilo kakav trijumf u posljednjem kolu odvede u baraž (pod uslovom da savladaju Moldaviju i Austriju). I bez obzira na komplikovanu situaciju u finišu kvalifikacija, optimizam ne napušta Stevana Jovetića, kao ni ostatak ekipe. 

- Naravno da sam optimista. I ja i cijela ekipa vjerujemo da možemo da se izborimo za baraž. Ono što je do nas, mi ćemo probati da uradimo, a valjda će nam se i neki drugi rezultati poklopiti - kazao je Jovetić. 

Upravo je on bio najzaslužniji za pobjedu. Od početka je bio najaktivniji na terenu, u finišu prvog poluvremena majstorski je asistirao Fatosu Bećiraju za 1:0, početkom drugog dijela lijepim golom je riješio sve dileme oko pobjednika. Na taj način je omogućio sebi i saigračima mirniji završetak utakmice, ujedno i priliku da se bar malo odmore uoči gostovanja u Kišinjevu.

 - Znali smo da će ovo biti veoma teška utakmica. Pred praznim tribinama nije bilo lako igrati, ali mislim da smo od početka utakmice krenuli ofanzivno i rivalu stavili do znanja da želimo sva tri boda. Stvorili smo šest-sedam dobrih prilika prije prvog pogotka, nijesmo ih iskoristili i to je ono na čemu treba da poradimo u narednom periodu. U nastavku smo na vrijeme dali gol i imali smo uz to još par šansi, ali je od svega najvažnije da smo ostvarili zacrtano - poručio je Jovetić.Zvuči gotovo nestvarno da je pobjeda sa Lihtenštajnom bila Crnoj Gori tek druga u ovom kvalifikacionom ciklusu, računajući i prijateljske mečeve.

Posljednja ,,trojka“ upisana je prošle godine u ovo vrijeme, protiv Moldavije. 

- Atmosfera u ekipi je nakon ovog trijumfa svakako zadovoljavajuća. Igrali smo dobro, mogli smo da pobijedimo i sa više razlike, što bi svakako bilo još bolje. Ali, opet kažem, najbitnije je da smo u ovom duelu upisali tri boda - smatra Jovetić.

Napadač Intera i crnogorske reprezentacije bio je dio ekipe koja je u martu 2013. godine slavila protiv Moldavije u Kišinjevu. Tih 1:0 donio je, poslije mnogo mučenja po očajnom terenu, Mirko Vučinić. Još tada je Moldavija pokazala da je nezgodna ekipa za Crnu Goru. 

- Prije dvije godine smo igrali u Kišinjevu i znamo što nas tamo čeka. Bilo je veoma teško, ali smo na kraju, i pored igrača manje na terenu, uspjeli da pobijedimo. I sada idemo na pobjedu, želimo tri boda sa kojima bismo čekali finalne okršaje u grupi, u oktobru - dodao je Jovetić, kojem je gol protiv Lihtenštajna bio četvrti u zvaničnim utakmicama od kada je postao igrač Intera početkom avgusta. 

Pored Jovetića, strijelac za Crnu Goru bio je i Bećiraj. On je bio taj koji je u 38. minutu napokon pogodio mrežu Petera Jelea, golmana Lihtenštajna očigledno izuzetno raspoloženog kada brani protiv Crne Gore. Ukupno je u dva okršaja ove dvije reprezentacije odbra nio petnaestak zicera i još desetak dobrih šuteva. 

- Mogli smo da postignemo još nekoliko golova, ali je u suštini najvažnije da smo osvojili tri boda. To se pamti do kraja kvalifikacija, na svaku utakmicu moramo da idemo na pobjedu, ako želimo da se nadamo plasmana u baraž. Prvi izazov je Moldavija i sada razmišljamo samo o njoj. Optimista sam i vjerujem da možemo do trijumfa u Kišinjevu - kazao je Jovetić.

Od danas u Kišinjevu

Fudbaleri Crne Gore otputovali su rano jutros za Kišinjev, gdje će sjutra veče na stadionu ,,Zimbru“ igrati protiv Moldavije. Večeras će ,,sokoli“ odraditi na istom stadionu odraditi posljednji trening uoči meča u kojem je samo pobjeda u opticaju za nastavak priče o igranju baraža.

Mandić još čeka papire

Iako se tokom subote pojavila informacija da su iz Fife stigla dokumenta za potvrdu registracije Staniše Mandića, od toga nije bilo ništa. Zbog toga i nije mogao da nastupi protiv
Lihtenštajna. Ukoliko danas tokom dana u FSCG pristignu neophodni sertifikati, Mandić će biti na raspolaganju Branku Brnoviću.

(POBJEDA, ARENA)

Portal Analitika