Turizam

Sezona rekordna i na sjeveru: Stranih gostiju više nego domaćih

Ljetnja turistička sezona je rekordna ne samo na Primorju nego i na sjeveru Crne Gore. Turistički poslenici zadovoljni su na Žabljaku i u Kolašinu, a rekordne posjete bilježe i u nacionalnim parkovima.
Sezona rekordna i na sjeveru: Stranih gostiju više nego domaćih
Portal AnalitikaIzvor

Žabljak bilježi najbolju sezonu u posljednjih 20 godina. Prema podacima Nacionalne turističke organizacije, u julu je ostvareno 27 odsto više noćenja u odnosu na isti mjesec prošle godine. Takođe, avgust na Žabljaku bilježi i posjetu od čak 70 odsto inostranih gostiju, a među najbrojnijima su Francuzi, Belgijanci, Rusi i Poljaci.

Posjeta je dobra i u septembru tako da je za vikend, prema podacima NTO, u Kolašinu bilo 44 odsto više gostiju nego prošle godine, što je veoma do bar rezultat čime se najavljuje veoma uspješna postsezona. Rekordan broj turista posjetio je i naše nacionalne parkove.

- Od početka godine do 31. avgusta Nacionalne parkove posjetilo je 236.000 posjetilaca, što je 32 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Kada je u pitanju avgust, Nacionalne parkove je posjetilo bližu 90.000 turista ili 28 odsto više u odnosu na isti period prošle godine - kažu iz NTO.

Na Žabljaku, kako je potvrdio direktor lokalne Turističke organizacije Boro Nikolić, u posljednjih 20 godina ne pamte bolju sezonu. Zadovoljstvo svih turističko-ugostiteljskih poslenika bila je na zadovoljavajućem nivou, sigurno mnogo bolje od očekivanog.

- Nacionalni park ,,Durmitor“ od početka godine do 31. avgusta bilježi povećanje broja posjetilaca od 17 odsto u odnosu na isti period prošle godine - kažu iz NTO.

Kako je za Pobjedu rekla direktorica Turističke organizacije Kolašin Slađana Kršikapa, sa julom je u Kolašinu boravilo 16.621 gosta, a ostvareno je 35.571 noćenja.

- Za isti period prošle godine ostvareno je 23.579 noćenja tako da ove godine imamo više 12.000 noćenja. U strukturi gostiju sa 70 odsto dominirali su stranci, ali smo zadovoljni i posjetom domaćih gostiju. Ono što je najvažnije jeste da su oni, prema našim saznanjima i anketama koje smo radili, zadovoljni onim što im je Kolašin ponudio - kazala je Kršikapa.

Ona je istakla da za sobom imaju uspješnu ljetnju turističku sezonu.

- Turisti najviše traže aktivni turizam sa raznovrsnim aktivnostima u prirodi, a Kolašin je turistička destinacija koja uspješno zadovoljava te ukuse. Od postsezone, zbog meteo uslova na planini, ne očekujemo previše, ali ćemo ponudu upotpuniti organizovanjem manifestacija, a jedna od njih je i džip reli - kazala je Kršikapa.

Komentarišući naplatu boravišne takse, Kršikapa kaže da je rješavanje tog višegodišnjeg problema pokrenuto sa mrtve tačke i da očekuju da turistički poslenici sve više počnu da ispunjavaju tu zakonsku obavezu.

U hotelu „Bjanka“ su, kaže, imali standardno dobro ljeto koje je ovoga puta bilo i nešto iznad toga.

- Luksuzni predsjednički apartman prestižnog hotela se uglavnom izda samo tokom zime – ovoga ljeta je takođe izdat i hotel bio „fuliran“ - kazala je direktorica TO Kolašin.

Nacionalni park „Biogradska gora“ je, kako je kazala, ovoga ljeta zbog izgradnje novog restorana imao manju posjetu.

Direktor TO Žabljak posebno naglašava da je ove ljetnje sezone broj ostvarenih noćenja od inostranih gostiju veći od domaćih, kao i da se broj gostiju iz Zapadne Evrope osjetno povećao. On takođe najavljuje i uspješnu postsezonu.

- Od postsezone prije svega očekujemo da broj gostiju koji će posjetiti Žabljak bude bar na nivou minule godine u istom periodu, jer moramo naglasiti da je septembar prošle godine bio izuzetno popunjen - kazao je Nikolić.

Što se finansijskih efekata tiče, on naglašava da je siguran da su svi koji se bave turizmom I ugostiteljstvom jako zadovoljni, s tim što bi naplata boraviš- ne takse mogla da bude i mnogo bolja, prije svega urednija.

Izvor: Pobjeda

Foto: Ciara Milne

Portal Analitika