NATO

Pejović: Dobri rezultati ka EU - preporuka za Alijansu

Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom, Aleksandar Andrija Pejović, očekuje da će Evropska komisija u izvještaju, koji bi trebalo da bude objavljen sredinom oktobra, konstatovati ostvareni napredak, kako u ispunjavanju političkih i ekonomskih kriterijuma, tako i u pregovaračkim poglavljima u kojima smo, kako kaže, ostvarili dobru usklađenost s pravnom tekovinom EU.
Pejović: Dobri rezultati ka EU - preporuka  za Alijansu
Portal AnalitikaIzvor

“Uvjeren sam da će, kao i ranijih godina, Izvještaj o napretku pružiti realan presjek stanja na terenu, kako u dijelu ispunjavanja političkih I ekonomskih kriterijuma za članstvo, tako i u svim pregovaračkim poglavljima. S obzirom da je Crna Gora već u četvrtoj godini pristupnih pregovora i da su zahtjevi iz procesa sve konkretniji, to su I izvještaji, kako se približavamo članstvu sve detaljniji, s preciznim ocjenama, ali I očekivanjima i smjernicama za dalji rad. Imajući u vidu opseg i kvalitet posla koji je urađen u period od prethodnog izvještaja, očekujem da će EK notirati ostvareni napredak, kako u ispunjavanju političkih i ekonomskih kriterijuma, tako i u pregovaračkim poglavljima u kojima smo ostvarili dobru usklađenost s pravnom tekovinom EU. U tom smislu, očekujem da izvještaj uključi ocjenu rezultata koji se odnose na značajno unapređenje strategijskog i zakonodavnog okvira, jačanje institucionalnih i administrativnih kapaciteta i bilans rezultata u svim oblastima, a posebno u oblasti vladavine prava koja je u središtu svih naših planova i napora”, kazao je ambasador Pejović.

On je dodao da konkretne smjernice od EK treba da očekujemo u poglavljima koja još nijesmo otvorili i u kojima nas u narednom period očekuje intenzivan rad, kao što su ona koja se odnose na životnu sredinu, sigurnost hrane ili konkurenciju, ali i na poglavlja u kojima smo ispunili početna mjerila i očekujemo skoro otvaranje.

On smatra da će pozitivne ocjene iz oblasti vladavine prava još jednom potvrditi napore koje Crna Gora ulaže u ispunjavanje obaveza pred svim međunarodnim organizacijama koje prate progres naše zemlje, kao što su Savjet Evrope, OEBS ili NATO. 

Upitan da li će li će Izvještaj EK uticati na odluku zemalja članica NATO-a kada je riječ o upućivanju poziva Crnoj Gori za članstvo u tom savezu, Pejović je kazao da vjeruje da će ocjene iz Izvještaja EK, iako nemaju formalno-pravne veze s pristupanjem Crne Gore NATO-u, biti značajan izvor informacija o napretku koji je Crna Gora ostvarila kako u vladavini prava, tako i u sprovođenju opsežnih ekonomskih reformi, ali i u dostizanju evropskih standarda i vrijednosti, na kojima počivaju oba saveza, u svim oblastima.

Izvor: Pobjeda

Portal Analitika