Politika

IZA KULISA: Što se sve govorilo na sastanku Amfilohija sa opozicionarima

Predsjednik Demokratske narodne partije i jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević predložio je na sastanku većeg dijela opozicije sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem, koji je održan 3. septembra, stvaranje anti-NATO koalicije u Crnoj Gori, saznaje Pobjeda od više izvora iz opozicije.
IZA KULISA: Što se sve govorilo na sastanku Amfilohija sa opozicionarima
Portal AnalitikaIzvor

Formalni razlog sastanka Amfilohija sa opozicijom je bio razmjena mišljenja o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovijesti kojem se snažno protivi Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori. Prema pouzdanim saznanjima Pobjede, Knežević je predložio da anti-NATO koaliciju sačinjavaju Socijalistička narodna partija, Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija, Demokratska Crna Gora i Demos, navodeći da bi taj savez stranaka trebao da bude formalizovan prije rasprave o Rezoluciji o NATO u Skupštini Crne Gore. Van tog saveza ostao bi Pokret za promjene koji se programski zalaže za članstvo u NATO.

Tokom sastanka se, kako ističe izvor Pobjede, predstavnici SNP-a, Demokrata i Demosa - Aleksandar Damjanović, Velizar Kaluđerović, Neven Gošović i Goran Danilović - nijesu izjašnjavali o ponudi Kneževića, što je u DNP-u doživljeno kao neformalno odbijanje tog prijedloga. O prijedlogu se nije izjašnjavao ni mitropolit Amfilohije.

U kratkoj izjavi za Pobjedu predsjednik DNP Milan Knežević nije ni potvrdio ni demantovao informacije Pobjede, navodeći da ne može da komentariše detalje sa zatvorenog sastanka. Knežević je podsjetio na stav DNP-a o snažnom protivljenju članstva Crne Gore u NATO kao i programsko insistiranje na zaštiti Mitro polije crnogorsko-primorske. Lider DNP-a je, prema saznanjima našeg lista, na sastanku, obrazlažući svoj prijedlog, saopštio da je Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti direktno uperen protiv Mitropolije crnogorsko-primorske zbog njenih anti-NATO stavova koje je u posljednje vrijeme iznosio mitropolit Amfilohije.

- Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti je usmjeren protiv Mitropolije zbog njenih izrazitih anti-NATO stavova i mi moramo pokazati spremnost i odgovornost da formiramo anti-NATO koaliciju kao odgovor na agresivnu kampanju režima koja se preliva na sve sfere društva. Nacrt zakona se ne smije usvojiti jer nakon što je prognan srpski jezik, pokraden referendum, otimanjem crkava i manastira bi se zaokružio projekat stvaranja novog identiteta Crne Gore. Zato moramo braniti naše manastire i crkve po cijenu svega - prenio je izvor Pobjede Kneževićeve riječi na sastanku sa Amfilohijem. Zbog toga, kako je obrazložio Knežević, Mitropolija makar formalno treba da bude van anti-NATO bloka da pritisak vladajuće koalicije i potencijalne optužbe za antizapadno raspoloženje podnesu pomenute stranke. Knežević je podsjetio i na depešu ministra vanjskih poslova Igora Lukšića iz marta ove godine u kojoj je navedeno da Rusija destabilizuje Crnu Goru preko SPC, opozicije i NVO.

- Takve optužbe nanose štetu crkvi koju podržava preko 80 odsto građana Crne Gore - ocjenjuje Knežević.

Novi sastanak opozicije sa Amfilohijem nakon okruglih stolova

Više izvora Pobjede je potvrdilo da je na sastanku sa Amfilohijem dogovoren novi sastanak sa liderima opozicije nakon što budu održana tri okrugla stola o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovijesti. - Sudbina nacrta zakona će se znati nakon održanih okruglih stolova i reakcija svih vjerskih zajednica, a na ruku nam ide i stav Islamske zajednice - rekao je izvor Pobjede. Sastanak je planiran poslije 15. septembra nakon što u Skupštini Crne Gore počne rasprava o Rezoluciji o NATO.

Mitropolit ljut na Lekića

Izvor Pobjede iz opozicije je otkrio i da lider Demosa Miodrag Lekić nije pozvan na sastanak zbog toga što se tokom dvije i po godine dok se nalazio na čelu Demokratskog fronta nije sastajao sa mitropolitom Amfilohijem.

- Lekić se sreo sa reisom Islamske zajednice Rifatom Fejzićem, ali ne i sa mitropolitom SPC. To je jedan od razloga zbog čega nije bio pozvan na sastanak - rekao je izvor Pobjede.

Portal Analitika