Svijet

Istraga u Meksiku: Tijela 43 studenta nisu mogla biti spaljena na istom mjestu

Nezavisna istraga o nestanku 43 studenta u Meksiku završena je danas, uz zaključak da njihova tijela nisu mogla biti spaljena na jednoj deponiji, što je protivno rezultatima zvanične istrage koju je sprovela vlada.
Istraga u Meksiku: Tijela 43 studenta nisu mogla biti spaljena na istom mjestu
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Istražitelji iz "Inter-američke komisije za ljudska prava" objavili su izvještaj na 500 stranica, u kojem tvrde da su stručnjaci zaključili da nema nikakvih dokaza u prilog saopštenjima vlade.

Kancelarija glavnog tužioca objavila je krajem prošle godine da je lokalna policija u gradu Iguala otela 43 studenta i predala ih narko-kartelu "Guereros unidos".

Pozivajući se na izjave pripadnika tog kartela, glavni tužilac Hesus Muriljo Karam izjavio je da su studenti ubijeni, da su njihova tijela zatim spaljena na lomači, a pepeo kasnije prosut u obližnju rijeku, prenio je AFP.

Ugljenisani posmrtni ostaci samo jednog studenta su identifikovani, pošto su pronađeni u rijeci, spakovani u kesu.

Međutim, komisija je angažovala peruanskog stručnjaka Hosea Torera, koji je ustanovio da nije bilo moguće spaliti na lomači toliko tijela odjednom, jer su pronađeni samo tragovi manjih požara, dok bi spaljivanje 43 tijela ostavilo vidljive tragove na vegetaciji.

Za spaljivanje toliko tijela bilo bi potrebno 30 tona drva, 13 tona gume i 13 tona dizela, a proces bi trajao 60 sati, tvrdi Torero.

Izvor i foto: blic.rs

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.