Društvo

Timovi SAJ u napadu na zaposjednuto plovilo

U koordinaciji SAJ-a (Specijalne antiterorističke jedinice) Uprave policije MUP-a Crne Gore danas je u Luci Bar – Gat 5 uspješno izvedena metodsko – pokazna vježba u kojoj su učestvovale nadležne službe sedam zemalja, pod nazivom „Timovi SAJ u napadu na zaposjednuto plovilo“, saopšteno je iz UP.
Timovi SAJ u napadu na zaposjednuto plovilo
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Prije izvođenja vježbe, predstavnicima medija i gostima obratio se komandant SAJ-a Uprave policije MUP-a Crne Gore Radosav Lješković, koji je kazao da se, nakon dugogodišnje uspješne regionalne saradnje, navedena združena vježba po prvi put realizuje u Crnoj Gori, te da će vježbu izvesti 95 učesnika. On se zahvalio Ministarstvu i svim državnim strukturama koje su pružile podršku u izvođenju ove vježbe i kazao da će SAJ nastaviti da svim svojim kapacitetima bezrezervno djeluje u interesu države Crne Gore i njenih građana. 

Uslijedilo je izvođenje vježbe. Taktička pretpostavka vježbe bila je da je plovilo – feribot „Sveti Stefan II“ zauzelo pet naoružanih lica dok je šesto lice ostalo da čuva stražu u otuđenom čamcu pored feribota, te da su ova lica, nakon zauzimanja plovila, od nadležnih službi zahtijevala da im obezbijede autobus kojim bi bilo dovezeno i na feribot ukrcano 30 lica koja su se nalazila na određenoj lokaciji u blizini graničnog prelaza Sukobin, kako bi ova lica ilegalno nastavila putovanje dalje prema nekoj od zemalja Evropske unije.

Vježba napada na zaposjednuto plovilo, neutralisanje otmičara i oslobađanje plovila i talaca, izvedena od strane pripadnika SAJ-a i drugih nadležnih službi sedam zemalja i to: Crne Gore, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Makedonije, sastojala se iz šest segmenata odnosno tačaka.

„To su: onesposobljavanje propele feribota eksplozivom od strane ronilaca bez oštećenja trupa feribota uz manevar helikoptera koji je skretao pažnju otmičarima; onesposobljavanje stražara – otmičara koji se nalazio na čamcu pored feribota od strane ronilaca; desant pripadnika SAJ-a iz helikoptera na feribot sa zadatkom neutralisanja otmičara koji su se nalazili u komandnom mostu feribota i stavljanje ovog plovila pod kontrolu uz otvaranje pilotskih vrata i spuštanje rampe plovila; prilaz prvog plovila zadnjem dijelu feribota i upad u feribot uz pomoć ljestvi; prilaz drugog plovila središnjem dijelu feribota i upad na feribot kroz pilotska vrata i upad preko rampe feribota i prihvat otmičara, talaca i učesnika vježbe“, navodi se u saopštenju.

Kako navode iz UP, cilj metodsko – pokazne vježbe bilo je uvježbavanje i usaglašavanje procedura pri napadu na oteto plovilo od strane nadležnih službi Crne Gore sa nadležnim službama iz šest zemalja regiona. U metodsko – pokaznoj vježbi su, ispred MUP-a Crne Gore, učestvovali SAJ koji je koordinirao vježbom, uz podšku Sektora granične policije, Plovne jedinice, Avio – helikopterske jedinice i Medicinskog centra. Učestvovali su i Vojska Crne Gore, Barska plovidba, Agencija za pomorsku sigurnost i Lučka kapetanija. Od kolega iz regiona, u vježbi su učestvali SAJ i Žandarmerija MUP-a Srbije, Specijalna enota MUP-a Slovenije, Federalna jedinica MUP-a i SIPA iz Bosne i Hercegovine, SJP iz Republike Srpske, SAJ iz Makedonije i Zapovjedništvo specijalne policije MUP-a Hrvatske.

Nakon vježbe su jedinicama koje su učestvovale u njenom izvođenju uručene plakete, dok su zahvalnice dodijeljene pojedinačno svakom učesniku vježbe.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.