Svijet

Grčka poslala vojsku i policijsko pojačanje na Lezbos

Grčka je poslala vojsku i policijsko pojačanje na Lezbos, nakon ponovnih sukoba između policije i migranata na tom ostrvu, objavila je danas grčka državna televizija.
Grčka poslala vojsku i policijsko pojačanje na Lezbos
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Policijski izvor je rekao da su dvojica napadača na motociklu juče bacila dva Molotovljeva koktela na izbjeglice koje su spavale u parku u najvećem gradu na Lezbosu, Mitileni, prenijela je agencija AFP.

U tom napadu je lakše povrijeđen jedan Sirijac, rekao je izvor, dok je grčka novinska agencija ANA objavila da su zbog napada uhapšena dva 17-godišnjaka.

Vlasti pokušavaju "što je brže moguće da oslobode ostrvo velikog broja izbjeglica, kako bi njihov priliv mogao da se vrati na podnošljivi nivo", izjavio je zamjenik grčkog ministra za migracije Joanis Muzalas tokom posjete Lezbosu. Lezbos je jedno od nekoliko grčkih ostrva koje bilježi najveći priliv izbjeglica, uglavnom iz ratom razorene Sirije, koji na to ostrvo stižu malenim čamcima iz Turske.

Na grčku obalu je od početka godine stiglo više od 230.000 izbjeglica, a njihov broj je proteklih nedelja značajno porastao, budući da oni žele da iskoriste lijepo ljetnje vrijeme.

Na Lezbosu je u više navrata dolazilo do sukoba između policije i izbjeglica, kao i među samim izbjeglicama, uglavnom zbog odugovlačenja tokom procesa registracije, usljed čega hiljade migranata nisu mogle da napuste ostrvo i krenu dalje ka zapadnoj Evropi.

Izvor i foto: 021.rs

Portal Analitika