Muzika

Uzajamno oduševljenje Josipe Lisac i nikšićke publike

Internacionalna muzička manifestacija Bedem fest završava se večeras u Nikšiću, a poslednje veče festivala zatvoriće reper Marčelo, dok će prije njega nastupiti bend Kanda Kondža i Nebojša, MC Blunt, Autogeni trening, Emily Rose i Dingospodali.
Uzajamno oduševljenje Josipe Lisac i nikšićke publike
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Ovogodišnji Bedem fest, koji se održava pod sloganom „Mir brate, mir“, obilježio je nastup muzičke dive Josipe Lisac koja je sinoć, treće festivalske večeri, izazvala oduševljenje mlade publike, ali i onih starijih koji, kako su kazali, ne mogu zaboraviti vanvremenske hitove poput Magle, Gdje Dunav ljubi nebo, Život po svom i mnoge druge nastale u njenoj dugogodišnjoj karijeri.

Mnogobrojna publika okupljena na prostoru ispod zidina gradske tvrđave Bedema, po kojoj festival i nosi ime, pjevala je zajedno sa Josipom Lisac, uzvikivala njeno ime i svaku pjesmu propratila ovacijama tokom skoro dvočasovnog nastupa na sceni na kojoj je, kako je ocijenjeno, muzička diva dominirala.

Da je bila očigledna razmjena emocija sa publikom potvrdila je i Josipa Lisac koja je nakon nastupa novinarima kazala da je oduševljena i da je u Nikšić donijela sve što ima da podijeli sa publikom.

“Ovakvi vriskovi, doček, nakon svih tih godina su veoma pozitivni i veoma sam zahvalna Nikšiću, u kome sam prvi put i jako mi je drago što sam došla“, kazala je Lisac.

Govoreći o muzici i poslu u kome je nekoliko decenija, ona je navela da je „svijet neizvjestan, sve se mijenja iz trenutka u trenutak“.

„Razmišljam puno o pjesmi, publika možda i ne primijeti, ali ja nekada čujem neki nedozvoljeni ton. To je nadasve velika odgovornost“, rekla je Lisac.

Na novinarsku konstataciju da je svaki njen koncert izuzetno emotivan i za nju i publiku, potvrdila je i prenijela dio razgovora sa, kako je kazala, „jednom poznatom umjetnicom koja na umjetnički način pokazuje svoje golo tijelo".

„Rekla sam joj da to ne bih mogla raditi. Ali, zapravo i ja na sceni izlazim van i isto sam ogoljena, kao da sve skidam sa sebe, jer iz mene izlaze emocije. Kada toga ne bi bilo, ne ni bilo ni našeg susreta večeras, ni svih ovih godina“, navela je Lisac.

Kada bi bila hladna, kako je dodala, ili tako – tako radila, to više ne bilo isto.

„Ovako je uvijek snažno, moćno i uvijek su moje ocjene za moj nastup prave. Ja imam pravo sebi reći - e za ovo imaš jedan ili pet“, kazala je Lisac.

Govoreći o boravku u Nikšiću ona je kazala da se oduševila prirodom i Slanim jezerom na jednom od ulazaka u grad.

„Crna Gora je prekrasna, sve te rijeke, ti kanjoni, koji mi se posebno sviđaju, kao Kolorado, ma, zapravo, puno ljepše. Obišla sam tokom ranijih dolazaka cijelu Boku Kotorsku, bila u Herceg Novom, tako da mogu reći da dobro poznajem vašu državu“, rekla je Lisac.

Ona je pohvalila Bedem fest, koji se održava šesti put, i njegovom direktoru Petru Šundiću koji entuzijazmom i uz pomoć volontera razvija tu muzičku manifestaciju.

Oduševljenje publike izazvao je nastupom i rege sastav Del Arno bend.

Oni iduće godine obilježavaju 30 godina postojanja, a prvi put su, kako je kazao, Jovan Matić u Nikšiću, ali “ u prijateljskoj Crnoj Gori ipak znaju šta radimo”.

„Svi naši utisci o današnjem danu su nešto najpozitivnije što može da se iskaže. Dočekani smo kao drugari i ogromna zahvalnost svima što su učinili da se osjetimo kao kod kuće“, rekao je Matić.

Prema njegovim riječima, nije često prilika da imaju vremena da obiđu grad gdje održavaju koncert, ali su u Nikšiću uspjeli i veoma su zadovoljni viđenim.

Komentarišući muziku Del Arno benda koja govori i o ljubavi i zahvalnosti prema drugima Matić je, kroz njihove stihove Hodaj prav pod suncem ti si čovjek, kazao da se mora biti „čestit, skrušen, pun razumijevanja za druge ljude, zapravo biti čovjek od poštovanja i prema sebi i drugima. To je jedini način da opstanemo kao ljudi“.

„Najveći uspjeh sotone je što je ubijedio ljude da ne postoji. I zato ne postoji ništa preče nego da ljude podsjećamo da moraju biti ljudi“, poručio je Matić.

Publika je sinoć burno pozdravila i nikšićki bend Manitu, crnogorske rokere Gospodu Glembajeve, pjevala sa slovenačkim El Kachonom, podgoričkim Jesenjinom, Mr. Albinom i Mikrokozmom.

Bedem fest počeo je 3.septembra defileom Vojnog orkestra Crne Gore centrom Nikšića do gradske tvrđave, a ocjenju ga kao jedinstvenu muzičku manifestaciju u regionu, jer je nastao i razvija se na volontarizmu i energiji brojnih entuzijasta.

Izvor: MINA; foto: Miloš Zvicer

Portal Analitika