Društvo

Franović: Penzionerima obezbjediti lokaciju za izgradnju stanova

Opština Kotor treba u što kraćem roku obezbijediti lokacije za izgradanju stambenih objekata za penzionere, kako bi se stvorili uslovi da Fond PIO i Savez penzionera odobri finansijska sredstva za njihovu izgradnju, saopštila je članica Predsjedništva Pozitivne i sekretarka OO Kotor, Svetlana Franović.
Franović: Penzionerima obezbjediti lokaciju za izgradnju stanova
Portal AnalitikaIzvor

Prema njenim riječima, Udruženje penzionera Kotor broji 4.800 članova, od kojih veliki broj živi u neuslovnom stambenom smještaju, kod uže porodice ili su podstanari, a oko 40 odsto ih je u stanju socijalne potrebe.

-Veliki broj Opština u Crnoj Gori je obezbijedilo lokacije za izgradanju stambenih objekata za penzionere i tako stvorile uslove lokalnim udruženjima penzionera da od Fonda PIO i Saveza penzionera dobiju finansijska sredstva za realizaciju. Više zahtjeva je upućeno opštini Kotor za ustupanje građevinske parcele bez naknade i plaćanja komunalija, na koja je Sekretarijat za imovinsko pravne poslove konačno odgovorio da Opština ne posjeduje nepokretnosti koje bi poslužile Udruženju za rješavanje stambenih pitanja svojih članova. Iako su predsjednik i potpredsjednik Opštine ovaj problem najavili kao  predmet skupštinskog zasijedanja, to nije učinjeno, kazala je Franović.

Na pitanje odbornika Pozitivne iz Sekretarijata je saopšteno da je Opština izdvojila parcelu u KO Dub koja je upisana kao vlasništvo Ministarstva prosvjete i nauke Crne Gore i ista je predmet zamjene za drugu lokaciju u KO Dobrota I.

-Udruženje penzionera od Opštine za sada ima jedino tužbu zbog neosnovane uknjižbe poslovnog prostora u Starom gradu od čijeg rentiranja isplaćuje pomoć najugroženijim članovima, iako su  ostali poslovni prostori bez problema pojedincima od strane Opštine dodjeljeni sumnjivim tenderima. Opština Kotor očigledno pokušava da izbjegne obavezu koju ima prema građanima koji su godinama ulagali u stambenu izgradnju preko obaveznog doprinosa. Zahtjevamo od Opštine Kotor da konačno počne poštovati zakon i u što kraćem roku preduzme sve neophodne aktivnosti da ispuni obaveze prema svojim građanima i time  pokaže elementarni minimum brige o penzionerima, koji su najranjivija kategorija društva, zaključuje se u saopštenju.

 

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.