Abiznis

Pravo na penziju steklo 800 radnika

Fond penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) primio je oko 2,92 hiljade zahtjeva za ostvarivanje prava na starosnu penziju radnika uništenih preduzeća koji su ostali bez posla zbog stečaja, od čega je do sada donio 800 pozitivnih rješenja.
Pravo na penziju steklo 800 radnika
Portal AnalitikaIzvor

Direktor Fonda PIO, Dušan Perović, kazao je da je po svim zahtjevima pokrenut postupak izrade nacrta rješenja, pri čemu je postupak donošenja rješenja za ostvarivanje prava na penziju u toku.

„Do sada je donešeno 1,71 hiljada rješenja, od čega je 800 pozitivno riješeno, dok je za 910 zahtjeva donijeto odbijajuće rješenje“, rekao je Perović agenciji Mina-business.

Dopunom Zakona o PIO, koji je stupio na snagu 18. marta ove godine, uveden je novi član kojim je propisano da osiguranik kome je u preduzeću, u kojem je država imala vlasnički udio, prestao radni odnos zbog uvođenja stečaja, stiče pravo na starosnu penziju sa 30 godina staža osiguranja za muškarce, odnosno 25 godina za žene.

Perović je rekao da je, nakon usvajanja tog člana Zakona o PIO i podnijetih zahtjeva za ostvarivanje prava na starosnu penziju na osnovu tog zakonskog rješenja, Fond identifikovao preduzeća iz kojih su bivši zaposleni podnijeli zahtjev za ostvarivanje prava na penziju.

“Fond je, zatim, preduzeo niz aktivnosti da od nadležnih institucija obezbijedi podatke koji su neophodni za odlučivanje u prvostepenom upravnom postupku za ostvarivanje prava na penziju, i to od Privrednog suda Crne Gore podatke o datumu otvaranja stečaja, a od Poreske uprave - Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS) i Centralne depozitarne agencije (CDA) o vlasničkoj strukturi na dan otvaranja postupka stečaja za ta preduzeća, kako bi podnosiocima zahtjeva omogućio što efikasniji način ostvarivanja tog prava”, objasnio je Perović.

On je dodao da je zbog nepreciznosti tog zakonskog rješenja i dilema koje su se javile u praksi prilikom primjene te norme, u cilju ostvarivanja prava na penziju građana Vlada donijela odgovarajuće zaključke kako bi podnosioci zahtjeva na efikasniji način ostvarili svoja prava. 

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.