Kultura

Počeo FIAT: Večeras Šahmanovićev "Umir krvi", sjutra "Njegoš i ja" Paola Mađelija

Drugi dan ovogodišnjeg Festivala internacionalnog alternativnog teatra - FIAT obilježiće projekcija nagrađivanog filma "Umir krvi" u režiji Senada Šahmanovića u prostoru Kuslevove kuće od 21.30 časova.
Počeo FIAT: Večeras Šahmanovićev "Umir krvi", sjutra "Njegoš i ja" Paola Mađelija
Portal AnalitikaIzvor

Ovaj kratki film i njegov reditelj u Podgoricu stižu nakon prikazivanja na renomiranom Odenze Film Festival-u u Danskoj. Produkciju ovog ostvarenja uradili su podgorička kuća "Or" i beogrdski "Cinnamon". Film je snimljen po scenariju Stefana Boškovića, muziku potpisuje Ivan Marović, a kostim Milena Đurđić. Uloge tumače: Marko Baćović, Jasna Đuričić, Emir Ćatović, Momo Pićurić, Jadranka Mamić, Jelena Simić i Miroslav Vujnović.

Današnji program otvoriće "povratnički" segment uličnog teatra, u okviru kojeg će Teatar "Royal Giraffe" izvesti komad "Ulicom" u Delta sitiju od 18 časova. Kako se navodi u najavi, "Giraffe Royal" već 25 godina proučava i promoviše tradicionalnu izvedbu uličnog teatra kao drevnu formu pozorišta, koristeći ritualne plesove, klovnovske vještine, improvizaciju i pokretanje mase.

Francusko pozorište "Les compagnons de jeu et atelier thetre actuel" prvi put će se predstaviti publici u Crnoj Gori komadom "Vandin testament", koja će biti igrana na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta biti izvedna od 20 časova. Ovu monodramu nastalu po tekstu Žan-Pjer Simeona izvodi renomirana članica teatra "La comedie francaise" Silvija Berže, koja je ujedno inicijator projekta, dok režiju potpisuje Žil Brošen.

- Sasvim obična priča našeg vremena: žena iz Bosne i njena beba u centru za prinudno zadržavanje. Ona je prošla kroz gotovo sve: rat, izgubljenu ljubav, silovanje, zabranjene granice, lutanja, siromaštvo, odbacivanje. Odlučila je da stavi tačku na sve jer nema više razloga za postojanje. Njena zaostavština djetetu: sopstveni nestanak, odsustvo kojim briše tako mnogo patnji, poniženja, mnogo dokumenata, beskućnika, beznadežnika, onih bez prava, bez budućnosti, čitavih naroda uplašenih sjenki sa kojima naša društva ne znaju da se nose - sinopsis je ove drame.

U okviru Montengro Art Gerile publika će večeras biti u prilici da pogleda izložbu fotografija "Analog Troublebath" Damira Murseljevića koja je postavljena u Kuslevovoj kući. Murseljević je rođen u Podgorici 1979. godine, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, na odsjeku za grafički dizajn. Postavku na ovogodišnjem FIAT-u čine fotografije rađene dvostrukom ekspozicijom na 35mm filmu.

Veče će svojim izborom muzike zatoviti DJ Stefan Popović u Kuslevovoj kući od 23 časa, takođe kao dio programa Montengro Art Gerile.

Takmičarski program sjutra nastavlja podgoričkoj publici već poznata predstava "Njegoš i ja", autorski projekat cijenjenog Paola Mađelija. Ova produkcija CNP-a i KotorArta biće izvedena u otvorenom bazenu SC "Morača", od 21 čas. U predstavi igraju: Karmen Bardak, Aleksandar Radulović, Paolo Mađeli, Maja Pelević i Ljupčo Konstantinov.

- "Njegoš i ja" priča o jednom dječaku koji živi u prošlosti. "Njegoš i ja" nije sentimentalna autobiografija,već san koji se zaista i dogodio. "Njegoš i ja" govori o jednom mladiću od 26 godina; o jednom Italijanu koji je loše govorio slovenske jezike i nije poznavao velikog Pjesnika - riječi su Paola Mađelija o ovom komadu.

Predstave u okviru Uličnog teatra biće nastavljene na Rimskom trgu od 18 časova, kada će slovenačko-američko-ukrajinska trupa "Globus Hystericus" izvesti "Put za Tadam".

- "Globus Hystericus" čine četiri iskusna pozorišna izvođača koji trenutno žive i stvaraju u Sloveniji. Inspirisani pedagogijom Žaka Lekoka, kao i tradicijom uličnog teatra "commedia dell' arte", stvorili su predstavu "Put za Tadam" - uzbudljivu avanturu i jedinstveno iskustvo uličnog teatra, kombinujući stilove fizičkog teatra, komedije, klovnovske igre i pantomime - stoji u najavi ovog izvođenja.

Program Montenegero Art Gerile sjutra predstavlja instalacije Suzane Pajović "Uljeb", i to na više lokacija širom Glavnog grada: u CNP-u, Kuslevovoj kući i KIC-u "Budo Tomović". Pajović je rođena 1970. godine u Nikšiću, a osnovne i magistarske studije grafičkog dizajna završila je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, u klasi prof. Mila Grozdanića. Na istom fakultetu završila je osnovne i magistarske studije vajanja u klasi prof. Pavla Pejovića. Na Ekonomskom fakultetu u Podgorici završila je studije ekonomije. Sada je docent na FLU Cetinje, a živi u Podgorici.

Na kraju večeri, muziku će birati DJ Jugo u Kuslevovoj kući od 23 časa.

Podsjećamo, FIAT ove godine slavi 30 godina trajanja, organizuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore, Glavnog grada Podgorica i generalnog sponzora Crnogorskog Telekoma. Svi program ovogodišnjeg FIAT-a su besplatni, a ulaznice je moguće rezervisati i preuzeti na biletarnici CNP-a i KIC-a "Budo Tomović".

Podsjećamo, FIAT je sinoć počeo odličnim koncertom bosansko-hercegovačke grupe "Zoster" koja je, bez obzira na kišu, privukla veliki broj posjetilaca na krov KIC-a "Budo Tomović".

Portal Analitika