Svijet

Berlin: Stiglo oko sedam hiljada izbjeglica

Oko sedam hiljada izbjeglica je iz Mađarske preko Austrije stiglo u Njemačku, i oni će što je moguće brže biti raspodijeljenji po njemačkim pokrajinama, javili su lokalni mediji.
Berlin: Stiglo oko sedam hiljada izbjeglica
Portal AnalitikaIzvor

Dogovor kancelara Angele Merkel sa predstavnicima Mađarske i Austrije o davanju dozvole za ulazak izbjeglicama naišao je na kritiku u redovima bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU), "sestrinske" partije njene Hrišćansko-demokratske unije, uz ocjenu da je to pogrešan signal.

Iz redova CSU rečeno je da dozvolu da se izbjeglicama dozvoli ulazak u Njemačku Merkelova nije dogovorila sa tamošnjim pokrajinama, prenose agencije.

Iz pokrajina je najavljena spremnost za prijem ljudi, u zavsnosti od kapaciteta.

Merkel i mađarski premijer Viktor Orban su se u telefonskom razgovoru saglasili su se da će Mađarska i Njemačka poštovati svoje evropske obaveze, uključujući one koje rezultiraju iz Dablinskog sporazuma, saopštio je sinoć u Berlinu.

Komentarišući izbjegličku krizu, bivši francuski predsjednik Nikola Sarkozi kazao je da bi trebalo otvoriti prihvatne centre za izbeglice u Severnoj Africi, Srbiji ili Bugarskoj.

To bi, kako je rekao, omogućilo da se odredi da li će oni dobiti status političkih izbjeglica ili ne prije nego što uđu u Šengensku zonu.

On je rekao da je neophodan "Šengen 2" kao obnova šengenske zone, pošto ne veruje u njenu reformu.

Sarkozi je dodao da sve države u toj zoni treba da imaju istu migracionu politiku. 

Portal Analitika