Društvo

LGBT teme od tabua do vrha političke agende

U Crnoj Gori postoji politička volja da se unaprijedi položaj LGBT osoba, poručio je savjetnik premijera za ljudska prava i zaštitu od diskriminacije, Jovan Kojičić, navodeći da Crna Gora i Hrvatska, zauzimaju predvodničku poziciju na evropskoj LGBT mapi u odnosu na region.
LGBT teme od tabua do vrha političke agende
Portal AnalitikaIzvor

On je ocijenio da su, u poređenju sa prethodnim periodom okruženje i prilike za život LGBT osoba u Crnoj Gori mnogo napredovale i da je mnogo bolje nego što je bilo.

“Sa mnogih relevantnih adresa Vlada Crne Gore je pohvaljena i ocijenjena kao najotvorenija vlada u ovoj oblasti. Veliki je napredak Crne Gore u odnosu na region”, kazao je Kojičić Pobjedi, navodeći da je država lokalno, regionalno i globalno prepoznata kao pouzdan partner u promociji LGBT prava i politike jednakosti.

On je poručio da su u Vladi uvijek njegovali široko otvoreni proces konsultacija sa LGBT zajednicom i da postoji otvorena diskusija i arena razmjene mišljenja.

“Znam da je potrebno još mnogo toga, ali svijest ljudi nije moguće promijeniti preko noći. Ako istraživanja pokazuju da negdje oko 69 odsto opšte populacije ima negativan stav u odnosu na homoseksualnost i to sa svim onim stereotipima koji su karakteristični za svako društvo koje je prolazilo kroz ovakve procese, onda svakako najviše treba raditi na promjeni svijesti”, naveo je Kojičić.

On smatra da je po tom pitanju obrazovanje ključno, kao proces koji podiže, unapređuje kulturni i društveni nivo.

Kojičić je rekao da o nikšićkom prajdu još nema službene informacije.

“Zatražio sam da dobijem više informacija o tome, kao i od same LGBT zajednice. Bilo je vrijeme godišnjih odmora, pa narednih dana očekujem da se sretnem sa LGBT zajednicom i razgovaramo o svemu, uključujući i implementaciju Akcionih planova”, naveo je on.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.