Društvo

Šegrt o položaju zaposlenih u zdravstvu: Budžet trošimo neodgovornim radom

Ministarstvo zdravlja nastojaće da kroz strukturne reforme, sprovodi aktivnosti na unapređenju kvaliteta zdravstvene zaštite. Da boljom organizacijom rada, planiranjem i racionalnom potrošnjom i raspodjelom sredstava, stvara finansijske uštede u sistemu, koje bi se reinvestirale u razvoj tehnologije, ali i za poboljšanje materijalnog statusa zaposlenih - kazao je za Pobjedu ministar zdravlja dr Budimir Šegrt.
Šegrt o položaju zaposlenih u zdravstvu: Budžet trošimo neodgovornim radom
Portal AnalitikaIzvor

On je naglasio da svi u zdravstvenom sistemu moraju biti svjesni da „svojim neodgovornim radom i ponašanjem sami troše svoju finansijsku kesu, kroz neopravdana bolovanja, enormnu potrošnju ljekova i upućivanje na liječenje van crnogorskog zdravstvenog sistema“.

- Budžet je jedan i od njega zavisi preraspodjela novca. Onoliko koliko budemo sposobni da sami kvalitetno završimo svoj posao više para će ostati za unapređenje materijalnog položaja zaposlenih. Drugih izvora, niti čarobnog štapića po tom osnovu nema – ocijenio je ministar Šegrt.

U fokusu Ministarstva zdravlja, prema njegovim riječima, svakako je podizanje standard i kvaliteta života zaposlenih u zdravstvenom sistemu.

- Ponoviću svoju raniju izjavu da je posao zaposlenih u zdravstvu najteži i najodgovorniji, ali i najhumaniji. Posebno težak posao, za vrlo skromnu finansijsku nadoknadu, ima srednji medicinski kadar. Ne sporim i smatram da su izuzetno niska primanja svih zdravstvenih radnika, pa I ljekara, i to onih najkvalitetnijih. Ali, svjesni smo da svi zajedno, na nivou ekonomskog potencijala države, dijelimo sudbinu trenutne ekonomske situacije sa svim ostalim državnim sistemima, kao što su školstvo, sudstvo, državna uprava, policija i drugi – ističe dr Šegrt.

Ministar Šegrt nije želio da komentariše izjavu predsjednika Ljekarske komore dr Đoka Jočića da je, rekonstrukcija i savremeno opremanje zdravstvenih institucija promašena investicija, ako to ne prati odgovarajuće stručno usavršavanje.

Ipak, kako kaže, saglasan je da napretka u zdravstvu nema bez znanja i strucnih ljudi.

- Zato je u strukturnim reformama jedan od prioriteta permanentna edukacija, na svim  nivoima zdravstvene zaštite. U zdravstvu nema promašenih investicija, jer ljekar mora da ima adekvatne uslove za rad, a zato je potreban i proctor i oprema, ali sve to ne vrijedi ništa bez ljekarske pameti. Ako se znanje i stručnost ne održavaju na potrebnom nivou, onda su sve druge investicije uzaludne – smatra Šegrt.

Prema njegovim rijecima, novom zdravstvenom politikom, koju Ministarstvo zdravlja promoviše zajedno sa novim rukovodstvom u Kliničkom centrom, pokazalo se da i stručni potencijal koji trenutno posjeduje zdravstveni sistem, može puno organizovanije, efikasnije i kvalitetnije i po obimu neuopredivo više da radi, nego što je to do sada bilo.

- To potvrđuje i za svega dva i po mjeseca, znatno smanjenje, a u nekim segmentima i potpuno ukidanje listi čekanja u Kliničkom centru, što je rezultat isključivo dobre organizacije posla i sposobnosti menadžmenta KCCG - ocjenio je Šegrt.

Portal Analitika