Region

Vučić: Dok sam premijer Srbija neće podizati zidove izbjeglicama

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija nikada neće podizati zidove protiv izbjeglica i zatražio zajedničko rješenje Evropske unije EU za izbjegličku krizu.
Vučić: Dok sam premijer Srbija neće podizati zidove izbjeglicama
Portal AnalitikaIzvor

On je ocijenio da ukoliko ne bude bilo zajedničkog rješenja “nastaće haos”.

Srpski premijer je u intervjuu švajcarskom dnevniku Blik istakao da je izbjeglička kriza evropski problem, te je neophodno da se tom pitanju priđe ozbiljnije i humanije - solidarno i tolerantno.

On je rekao da "Srbija nikada neće podizati bodljikavu žicu niti zidove".

"Sve dok sam ja premijer na našim granicama nećete vidjeti nikakvu bodljikavu žicu, jer smo se protiv toga borili“, objasnio je Vučić.

Na konstataciju da mađarski premijer Viktor Orban planira druge zidove, on je rekao da Srbija ima dobre odnose sa svojim susjedom Mađarskom i da ih neće ugroziti zbog tog zida.

"Međutim mi smo sve osim radosni zbog bodljikave žice na granici. Zbog toga imamo više izbjeglica u Srbiji, koje ostaju duže - deset umjesto tri dana. Pošto smo suočeni sa tim dodatnim izazovom uspostavićemo dva nova prihvatna centra, jedan u Beogradu, a drugi na sjeveru zemlje. Zima se približava, a izbjeglicama je u Srbiji potrebna bolja infrastruktura“, naglasio je Vučić.

Srbija, kako je rekao, želi da bude dio evropskog rješenja i spremna je da preuzme svoju odgovornost, iako nije članica EU.

"Moramo sada pokazati naše evropsko lice i pomoći ljudima u nevolji", poručio je Vučić.

On je švajcarskom dnevniku prenio da svakodnevno u Srbiju dolazi oko 2.200 migranata, a da ih je bilo 7.000 dnevno kada je Makedonija zatvorila i ponovo otvorila svoje granice.

"Mi registrujemo sve. Svi prolaze ljekarske preglede, bivaju fotografisani, uzimaju im se otisci prstiju. Te podatke dijelimo sa EU“, objasnio je Vučić navodeći da je ove godine do sada u Srbiju došlo 106.000 migranata, od kojih je 521 podnio zahtjev za dobijanje azila.

Upitan zašto više njih ne želi da ostane u Srbiji, Vučić je kazao da ne zna odgovor, ali da je vjerovatno zbog želje da nastave put u bogatiju zemlju.

Na pitanje kako Švajcarska može da pomogne i šta je potrebno Vučić je kazao da je potrebna humanitarna pomoć u vidu ćebadi i jastuka.

"Za novac ne molim nikoga. Da me nijeste pitali ne bih to ni pomenuo“, kazao je on navodeći da se ulažu svakodnevni napori da bi se situacija sa izbjeglicama u Srbiji poboljšala.

Trenutno, ponovio je Vučić, u Beogradu je u toku uspostavljanje novog prihvatnog centra, jer tokom zime sigurno niko neće više napolju da spava.

 

B92

Portal Analitika