Svijet

Varufakis neće biti uz Ciprasa

Bivši grčki ministar finansija, Janis Varufakis, kazao je da neće biti uz njegovog bivšeg saveznika ljevičara, Aleksisa Ciprasa na predstojećim izborima.
Varufakis neće biti  uz Ciprasa
Portal AnalitikaIzvor

Prema njegovim riječima, sada i dijete može da vidi da je bio u pravu kada je govorio da se dogovor s kreditorima neće dobro završiti.

Varoufakis je, u intervujuu za CNBS, kazao da su on i njegov bivši šef i dalje prijatelji, ali da neće biti u Syrizi uoči glasanja 20. septembra.

“Želim da vidim stabilnost. Ali moramo takođe da prekinemo noćnu moru koja nas prati posljednjih godina, ne možemo da gomilamo dug i da se pretvaramo da smo riješili krizu. To je nešto čime treba da se bavi buduća politička postavka”, rekao je Varoufakis.

On je dodao da nije uvjeren da će parlament biti u stanju to da uradi.

Varoufakis je podnio ostavku na mjesto ministra finansija početkom jula, kako bi, kako je tada rekao, omogućio Tsiprasu da dogovori treći paket spasvanja za Grčku.

Tsipras je podnio ostavku 20. avgusta i raspisao vanredne izbore.

Varoufakis je pohvalio predsjednika Evropske centralne banke (ECB) Maria Draghija, za koga je kazao da je izuzetan bankar koji pokušava da uradi veoma težak posao na najbolji način.

“ECB je paradoksalna, s jedne strane krajnje je moćna institucija, a s druge potpuno nemoćna”, zaključio je Varoufakis.

MIna business

Portal Analitika