Svijet

Migranti krenuli u novi marš ka Austriji

Grupa od 200 izbjeglica krenula je pješice, nešto oko 17 sati i 30 minuta sa budimpeštanske željezničke stanice Keleti ka Austriji.
Migranti krenuli u novi marš ka Austriji
Portal AnalitikaIzvor

Oni se od stanice Keleti, u grupi po dvoje-troje, kreću pješačkom zonom, a prati ih policija.

Izbjeglice su se na ponovno marširanje do Austrije odlučili uprkos izjavi mađarskog premijera Viktora Orbana da je jučerašnji organizovani prevoz “incident koji se neće ponoviti”.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije očekuje dolazak do 10.000 izbjeglica, koji će usljed aktuelnog talasa doći iz Mađarske u Austriju.

Prema procjeni austrijske policije, u jutarnjim satima je na granični prelaz Nikelsdorf pristiglo između 2.500 i 3.000 izbjeglica, koje su mađarske vlasti prebacile autobusima, nakon što su pješice pokušali da se od Budimpešte domognu Austrije.

Mađarska vlada najavila je da će obezbjediti oko stotinu autobusa za prevoz izbeglica iz Budimpešte, ali je naknadno portparol vlade Zoltan Kovač rekao da nijesu planirani dodatni autobusi koji bi ih prevezli do austrijske granice.

Oko 4.000 izbjeglica već je pristiglo u Austriju, saopštilo je austrijsko ministrarstvo.

Austrijska policija se žali na mađarske kolege da ne dobija informacije, a vlasti ističu da je prioritet trenutno medicinska i humanitarna pomoć za izbjeglice.

blic.rs

Portal Analitika