Društvo

Sjutra počinje akademija za demokratiju i ljudska prava

Akademija za demokratiju i ljudska prava, koju će dvije sedmice pohađati 35 studenata, počeće sjutra u Ulcinju.
Sjutra počinje akademija za demokratiju i ljudska prava
Portal AnalitikaIzvor

Straniak akademiju za demokratiju i ljudska prava organizuju Pravni i fakultet političkih nauka Univerziteta Crne Gore, Ludvig Boltzman institut za ljudska prava iz Beča i Univerzitet u Beču.

Prodekanica za međunarodnu sardanju Pravnog fakulteta, Ivana Jelić, kazala je da se radi o zajedničkom akademskom projektu Crne Gore i Austrije, odnosno državnih univerziteta u Podgorici i Beču.

Akademija će trajati dvije sedmice (6-19. septembra), nastava i okrugli stolovi su na engleskom jeziku, a predavaci su univerzitetski profesori i stručnjaci društvenih nauka iz Austrije i država Jugositočne Evrope.

"Metod nastave je tandemski i interaktivni, a svaku temu obrađuje po jedan predavac iz EU i jedan sa Zapadnog Balkana. Ovogodišnju akademiju pohađaće 35 studenata, izabranih od više od stotinu odličnih kandidata koji su aplicirali iz svih strana svijeta”, kaže se u saopštenju Jelić.

Studentima je, putem donacija raznih organizacija i fondacija, uglavnom iz Beča, obezbijeđen polupansion i besplatna nastava. Glavni donator je Straniak fondacija koja se bavi promocijom vrijednosti Evropske konvencije o ljudskim pravima, po kojem Akademija i nosi ime.

Akademiju vode profesor Hanes Tretter, direktor Instituta Ludvig Boltzmann iz Beca i profesorica Ivana Jelić, prodekanica za međunarodnu sardanju Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore.

Portal Analitika