Svijet

I Francuska ulazi u koaliciju protiv Islamske države?

Francuska razmatra mogućnost priključivanja koaliciji koja bombarduje položaje ID u Siriji, piše francuski "Mond" pozivajući se na visokorangirane vojne izvore.
I Francuska ulazi u koaliciju protiv Islamske države?
Portal AnalitikaIzvor

List navodi da je o toj mogućnosti razgovarano na sjednici užeg sastava savjeta za odbranu, koji je sazvao predsjednik Fransoa Oland 4. septembra.

Rojters prenosi da su vladini zvaničnici odbili da komentarišu pisanje "Monda", najavljujući da će Oland njegov stav o tome iznijeti na konferenciji za novinare u ponedjeljak.

Francuska je bila prva koja se priključila koaliciji predvođenoj SAD-om u bombardovanju položaja IS u Iraku, ali se do sada priključivanje operaciji u Siriji apsolutno isključivalo, iz bojazni da bi to moglo da ide u korist sirijskog predsjednika Bašara el-Asada, podsjeća Rojters.

Vlasti u Parizu bi mogle da razmotre tu odluku podstaknute "masovnom imigracijom Sirijaca, nesposobnošću koalicije da savlada IS i vjerovatnoća jačanja vojnog prisustva Rusije u regionu", navodi pariski list a prenosi RIA Novosti.

Prema navodima "Monda", vojna intervencija Francuske moguća je već „narednih mjeseci“, a moguće je angažovanje lovaca "Daso miraž 2000" (Dašault Mirage), stacioniranih u Jordanu, ili "Rafal" (Rafale) iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Francuska snabdijeva oružjem one koje smatra umerenim pobunjenicima koji se suprotstavljaju Asadovom režimu, navodi Rojters.

Portal Analitika