Region

Pusić: Mi smo apsolutno protiv podizanja žica

Hrvatska je protiv podizanja ograda na granicama, izjavila je u subotu u Luksemburgu hrvatska ministarka vanjskih poslova Vesna Pusić reagujući na mađarske najave eventualne gradnje ograde i prema Hrvatskoj ako iz nje krene migrantski talas.
Pusić: Mi smo apsolutno protiv podizanja žica
Portal AnalitikaIzvor

Pusić, koja je u Luksemburgu učestvovala na dvodnevnom neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova zemalja EU-a na kojem je dominirala migrantska kriza, komentarisala je izjavu mađarskog premijera Viktora Orbana koji je kao mogućnost spomenuo podizanje zaštitne ograde na granici s Hrvatskom ako i od tamo krene veći broj migranata i izbjeglica.

"Mi smo apsolutno protiv podizanja žica. Svaka zemlja ima pravo odlučiti što hoće i zatvoriti se kako hoće, ali Hrvatska se sigurno neće zatvarati u žicu. Što se mađarske najave tiče, koliko ja to razumijem to je zasad samo ideja koja bi se realizovala ako migranti krenu i preko te granice, a to u ovom trenutku nije na dnevnom redu", rekla je Pusić.

Evropska unija pokušava dogovoriti sveobuhvatan pristup prema migrantskoj krizi, koji bi uključio i usku saradnju sa zemaljama koje nisu članice EU-a, ali su kandidati za članstvo poput Turske, Makedonije i Srbije, rekla je Pusić.

Dnevnik.hr

Portal Analitika