Abiznis

Članice EU izgubile 168 milijardi EUR

Članice Evropske unije (EU) izgubile su tokom 2013. godine 168 milijardi EUR od prodaje i poreza, uglavnom zbog prevara i grešaka, saopšteno je danas iz Evropske komisije (EK).
Članice EU izgubile 168 milijardi EUR
Portal AnalitikaIzvor

U saopštenju se navodi da je, prema istraživanju obavljenom u 26 od 28 članica, izgubljeno 15 odsto potencijalnih prihoda, prenose agencije.

Evropski komesar za ekonomska pitanja, Pierre Moscovici, kazao je da rezultati istraživanja ukazuju na potrebu reformisanja sistema za prikupljanje poreza na dodatu vrijednost (PDV) širom Evrope.

„Ovo je veoma važno istraživanje jer ponovo ukazuje na potrebu za reforme u sistemima za prikupljanje PDV-a širom Evrope. Tražim od članica da preduzmu neophodne korake za sprečavanje utaje poreza i poreskih prevara na svim nivoima“, rekao je Moscovici.

On je dodao da to ostaje goruće pitanje koje se nalazi u vrhu dnevnog reda EK.

Gubici u gotovom novcu su najteži među najvećim i najbogatijim članicama, 47,5 milijarde EUR u Italiji, 14 milijardi EUR u Francuskoj i 24,8 milijardi EUR za Njemačku.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.