Svijet

Kurc: Neophodno je da se Evropa probudi

Neophodno je da se Evropa probudi, poručio je ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc povodom masovnog dolaska izbjeglica iz Mađarske u Austriju, navodeći da je Dablinski sporazum i dalje na snazi.
Kurc: Neophodno je da se Evropa probudi
Portal AnalitikaIzvor

"Nadam se da će uslijediti buđenje, jer ovako više ne može", kazao je Kurc.

Prema njegovim riječima, prethodna noć je riješena na humani način, ali ona mora otvoriti oči svima koliko je zamršena situacija u Evropi i koliko je situacija dramatična.

Kurc smatra da broj izbjeglica koji dolazi iz Mađarske u Austriju neće ostati na tri hiljade, zbog čega insistira na evropskom odgovoru o izbjegličkoj krizi.

On je kazao da se vara onaj ko misli da će se problem sam od sebe riješiti, dodajući da će i tokom zime biti izbeglica.

Prema njegovim riječima tokom zime se može očekivati smanjenje broja izbjeglica preko mediteranske rute, ali ne i preko balkanske.

Države zapadnog Balkana, kako smatra, sada mogu djelovati samouvjerenije, pošto Evropska unije do sad nije reagovala.

Šengenski sistem, podsjetio je Kurc, funkcioniše samo na osnovu bezbjednih spoljnih granica, a on je, takođe, vezan i za Dablinski sistem.

On je upozorio i na tvrdnje makedonskih vlasti da se među izbjeglicama nalaze i strani borci.

"Imamo s tim u vezi i bezbjednosni problem, ako naše spoljne granice ne funkcionišu", poručio je šef austrijske diplomatije.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.