Politika

KRIVOKAPIĆ U VAŠINGTONU: SAD cijene napore CG na putu ka NATO-u

Crna Gora je pouzdan partner u zalaganju za mir, a SAD cijeni napore naše države na putu ka NATO-u, saopšteno je tokom boravka predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića u Bijeloj kući.
KRIVOKAPIĆ U VAŠINGTONU: SAD cijene napore CG na putu ka NATO-u
Portal AnalitikaIzvor

Krivokapić se u Bijeloj kući sastao sa Čarlsom Kapčanom – savjetnikom američkog predsjednika i višim direktorom za Evropu u Nacionalnom savjetu za bezbjednost.

Kako se navodi u saopštenju, sagovornici su fokus razgovora stavili na pitanje crnogorskog članstva u Sjeveno-atlantsku alijansu. Tokom razgovora je pozdravljena participacija naše države u mirovnim misijama, te je Crna Gora ocijenjena kao pouzdan partner u zalaganju za mir.

Krivokapić je u razgovoru sa Kapčanom istakao da crnogorski Parlament, kao najtransparentija institucija u regionu, dijalogom otvara važna pitanja za naše društvo i kontinuirano izgrađuje svoje kapacitete u službi jačanja ustavnih nadležnosti.

"Tokom ove godine Skupština Crne Gore je od ukupno donešenih zakona 40 odsto usvojila zakonskih tekstova koji se odnose na vladavinu prava, borbu protiv korupcije i snaženje nezavisnosti ključnih institucija”, istakao je Krivokapić.

Na sastanku su pozdravljane ustavne izmjene u dijelu tužilačke organizacije, kao i izbor specijalnog državnog tužioca. Ocijenjeno je da je rad ovih organa izrazito važan u kreiranju opšte slike o napretku naše države u dijelu implementacije usvojenih zakona i njihove vladavine.

Krivokapić se u Vašingtonu sreo sa Džonom Heferenom - zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Viktorije Nuland zaduženog za Evropu i Evroaziju.

Krivokapić - Lagon Krivokapić - Lagon

Tokom susreta u Stej dipartmentu Krivokapića i Heferena poručeno je da SAD cijene napore i korake koje naša država ostvaruje na putu ka članstvu u NATO. Na sastanku je rečeno da će Crna Gora imati snažnu podršku za procese koji doprinose sigurnosti i stabilnosti regiona, zalaganju za mir, kao i za jačanje demokratije kroz snažniju vladavinu prava.

"Vladavina prava je iskaz zrelosti države i njenog društva. Mi imamo dugu tradiciju državnosti, a sada je pred nama zadatak da svoj dom učinimo vrijednosno utemeljenim na principima vladavine prava, demokratije, nezavisnih i jakih institucija. Naš vanjsko-politički prioritet je članstvo u NATO i doprinos kolektivnoj sigurnosti i miru, na tom polju smo veoma posvećeni da odgovorimo na zahtijeve iz naše evro-atlantske agende. Veoma smo zahvalni SAD-u na podršci i razumijevanju koje daju na dostizanju našeg državnog cilja – stavljanju pečata na nezavisnost", poručio je Krivokapić.

Sagovornici su ocijenili da je trend kretanja Crne Gore na evro-atlanskom koridoru pozitivan te da je potrebno aktivnosti u tom duhu intenzivirati u važnim mjesecima koji su pred nama.

Krivokapić je u Vašingtonu imao susret i sa Markom Lagonom – predsjednikom Fridom hausa. Sastanak je bio iskorišćen za razgovor o temama medijskih sloboda i poštovanja ljudskih prava.

Sagovornici su zaključili da regulatorna profesionalna udruženja moraju zaštiti struku i profesiju novinara od onih koji zagađuju javnu scenu.

“Sloboda govora je elementarno ljudsko pravo koje dodatno štiti Ustav, ali i sastavni dio bića civilizovanih društava. Danas smo pred novim izazovima kako da slobodu govora prati i odgovornost – profesionalna i lična. To su novi izazovi na koje treba naći institucionalni i opšte društveni odgovor, kako bismo zaštitili slobodno, istraživačko, profesionalno i objektivno novinarstvo”, poručio je na sastanku predśednik Krivokapić.

Tokom susreta je poručeno da Fridom haus intenzivno prati stanje u medijima i poštovanju ljudskih prava, te da samo zajedničkim naporima se može doći do sistemskih rješenja koja će biti garant i zaštita profesije i dostojanstva ličnosti.

rtcg.me

Portal Analitika

Komentari (4)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
G Guest_1436353269
05.09.2015. 23:16

Dugo putovanje u Katangu. Dokle vise.?

0
0
G Guest_1436353269
05.09.2015. 12:34

Tamo zamjenici pomoćnika kreiraju politiku, posebno vanjsku. keri samo iznosi dogovorene stavove-politiku. Kod nas Ministri se ne pitaju ništa, a ne pomoćnici. Mislim da će nas uskoro, možda već ovog mjeseca neki od ovih pomoćnika obavijestiti što nam je činiti da bi stigla POZIVNICA. To je OK.

5
0
G Guest_1436353269
05.09.2015. 10:29

"Mi imamo dugu tradiciju državnosti..." koju smo mi LAKEJI Slobodana Miloševića(nazva ih tako kum dr Novak Adžić na ovaj portal:03/11/2013 godine-tema od R.Đonovića:"SPC lažni moralni bastion")-zarad sopstvenih guzica darivali-darovali kasapinu sa Dedinja-na "našu tader srpsku novu godinu"11/13.januara 1989 godine! Uz pjesmu:"oćemo gusle-oćemo Ruse"-20.septembra.1988 u "gladno Nikšiće"! Lijep pozdrav od penzionera iz Prčanja!

1
1
G Guest_1436353269
05.09.2015. 09:29

....... sastao se sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara.To je skoro kao ona Medojevićeva Ilonka ili kako bi to Zoran Radmilović rekao :"Član biblioteke,Bog te maz'o"

1
2