Društvo

Mitrić, Vučeljić: DF nagovara građane da potkradaju svoju državu

Predlog DF-a da će ukoliko dođu na vlast građanima otpisati dugove za struju, vodu, komunalije, legalizaciju objekata, nema pravnog utemeljenja, predstavlja nagovaranje građana da potkradaju svoju državu što nije zabilježeno u istoriji prava od nekadašnjeg rimskog, pa do današnjeg obligacionog prava i zbog toga se može okarakterisati samo kao pokušaj spasa političkog davljenika – kazali su Pobjedi pravni i ekonomski stručnjaci.
Mitrić, Vučeljić: DF nagovara građane da potkradaju svoju državu
Portal AnalitikaIzvor

Bivši predsjednik Ustavnog suda prof. dr Blagota Mitrić kaže da ,,ugovor o novom početku“ DF i eventualno lex specijalis, koji bi se donio na bazi tog ugovora, a sa kojim bi se propisivao otpis nabrojanih obaveza građana prema državi, nema nikakvog pravnog uporišta, ni u domaćem ni u međunarodnom pravu.

- Naprotiv. Navedeni akti bi bili suprotni, ne samo Zakonu o obligacionim odnosima, već, prije svega, mnogim ustavnim odredbama, kao, naprimjer, članu 1 (vladavina prava/, članu 8 /zabrana diskriminacije/, članu10 /Svako je obavezan da se pridržava Ustava i zakona/, članu 140 / svako je dužan da plaća poreze i druge dažbine/...). Konačno oni bi predstavljali tešku povredu javnog poretka države, kao i grubo kršenje brojnih pravila, principa i standarda međunarodnog prava, koje nas obavezuju, ne samo potpisanim i ratifikovanim međunarodnim ugovorima, već i po osnovu člana 9 Ustava, koji definiše pravni poredak države, po kome treba da se ponašamo, od građanina do najviših državnih organa – kategoričan je Mitrić. Van prava, kaže profesor, ovo je jedna klasična politička ,,šarena laža“ za brojne građane sa niskin socijalnim i ekonomskim statusom. - Ovo bi bilo potkradanje sopstvene države i to na zakonom propisan način, što nije zabilježeno u istoriji prava od nekadašnjeg rimskog, pa do današnjeg obligacionog prava - kazao je Mitrić i dodao da se ovako ne mogu pozivati građani na bunt, jer se tako vrši pozivanje na anarhiju.

Izvršni direktor Vodovoda i kanalizacije Podgorica Vladan Vučeljić Pobjedi je kazao da besmisleniji prijedlog nije čuo. - Kao i mnoge prijedloge određenih političkih subjekata, koje su i do sada sa „uspjehom“ upućivali građanima Crne Gore, ovih dana smo u prilici da čijemo jedan od najbesmislenijih. Budući da ovaj u ekonomskom i pravnom smislu nema utemeljenje, karakterišem ga kao još jedan pokušaj spasa političkog davljenika - kaže Vučeljić. Ponuda DF-a i savjet građanima da uredno ne izvršavaju svoje obaveze, odnosno ne plaćaju dugovanja za utrošenu vodu, jer će im biti otpisana, je krajnje neodgovorna. - Besmislenost ovakvih prijedloga, ogleda se u činjenici da održivost vodovodnih preduzeća u potpunosti zavisi od naplate utrošene vode – podsjeća Vučeljić. Ovakav pristup značio bi, kaže on, civilizacijski korak unazad i dovođenje svih vodovoda na neodrživ način poslovanja. - Onemogućavanjem redovnog održavanja i razvoja ovih sistema, kao i praćenja kvaliteta vode za piće, direktno bi se ugrozilo zdravlje i život građana Crne Gore. Pozivam zato sugrađane da svoje obaveze izmiruju u zakonom propisanim rokovima, kako bi ovo društvo nastavilo da uspješno pruža usluge i unapređuje i razvija sistem, prvenstveno u skladu sa njihovim potrebama - kazao je Vučeljić Pobjedi.

Koja bi cifra bila u igri u slučaju da otpis postane stvarnost Pobjeda nije uspjela da sazna ali se pominje i nekoliko stotina miliona eura. U Elektroprivredi su Pobjedi kazali da u ovom momentu građani za struju duguju 139 miliona eura. Iz ove kompanije koja bi prva bila na udaru kada bi predlog DF-a postao stvarnost nijesu željeli da komentarišu. - Ne želimo da komentarišemo stavove političkih partija - samo su kratko kazali Pobjedi. Iz DOO Vodovod i kanalizacija Podgorica Pobjedi je rečeno da je ukupan dug fizičkih lica po osnovu utrošene vode i usluga odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda preko 5,5 miliona eura.

Portal Analitika

Komentari (7)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
G Guest_1436353269
05.09.2015. 17:53

Bolje je Vucelic pojasnio besmisao i pogubnost DF/ovog predloga, nego svi analiticari zajedno.

1
1
G Guest_1436353269
05.09.2015. 16:29

Vuceljic je poptpuno u pravu, ne mogu da vjerujem da su ljudi zbog sake vlasti, spremni da rizikuju i zdravlje gradjana. To je odista strasno!

1
1
G Guest_1436353269
05.09.2015. 13:24

Stvarno sramota pa državu samo mi možemo potrkadati i opraštati dugove.

2
0
G Guest_1436353269
05.09.2015. 12:31

Haha, kakav strah vlada u DPS-u, kad vidim ko napada inicijativu DF-a znam da je inicijativa odlična

4
11
G Guest_1436353269
05.09.2015. 11:57

Vlado Vuceljic je najbolji predsjednik OO DPS poslednjih godina i nimalo nije slucajno da je jedini dva puta za redom izabran za tu funkciju. Dobar je kao covjek, jer je mojoj porodici izasao dva puta u susret iako nemamo pravo glasa u Crnoj Gori. Da imamo svakako bi glasali za njega. Minja G.

4
3
G Guest_1436353269
05.09.2015. 11:02

Poznat je Vučeljić, ne treba trošiti riječi, zrelo je za pročišćavanje u DPS-u

12
2
a analiza
05.09.2015. 08:50

Da su ovi iz DF sposobni da prve novac onda bi negdje radili. Oni žele da dobiju penziju kao političari i samo mlate "praznu slamu". Ne treba im davati toliku pažnju jer to ih "hrani"

21
10