Svijet

Bogate arapske zemlje primile NULA sirijskih izbjeglica

Više od četiri miliona Sirijaca natjerani su da pobjegnu od građanskog rata koji dezintegriše njihovu zemlju, kao i od varvarske terorističke organizacije Islamska država koja ubija sve pred sobom. Velika većina njih živi u prebukiranim izbjegličkim kampovima u Turskoj, Libanu, Jordanu, Egiptu i Iraku, koje su sve pod prijetnjom ISIS-a. Rekordne brojke ovih mjeseci odlučile su se da traže šansu za život u Evropi.
Bogate arapske zemlje primile NULA sirijskih izbjeglica
Portal AnalitikaIzvor

Za to vrijeme u EU traje rasprava koliko bi koja zemlja trebala primiti pridošlica, dok Siriji bliže i bogate zemlje Persijskog zaljeva poput Saudijske Arabije, Ujedinjenih arapskih emirata, Katara, Kuvajta i Bahraina odbijaju da prime izbjeglice i pruže im utočište, piše Daily Mail.

Amnesty International tvrdi da je njihovo ponašanje sramno

"Podaci ovih zemalja jednostavno zgražavaju, kada se radi o pokazivanju empatije i dijeljenju odgovornosti krize. Ovo je sramota", rekao je voditelj odsjeka za izbjeglička i prava migranata Šerif Elsajid Ali.

Izbjeglice putuju hiljadama kilometara sa Bliskog istoka, kroz centralnu Evropu i preko Mediterana kako bi dospjeli do zemalja poput Austrije i Njemačke. Dio njih pokušava se dokopati Ujedinjenog Kraljevstva.

Gotovo tri hiljade nesrećnika poginulo je na putu prema pristojnom životu samo ove godine, no još stotine se i dalje odlučuju na riskantan put prema Evropi, sa svojom djecom, svake noći.

Bogate arapske zemlje moraju promijeniti politiku

Tragična smrt trogodišnjeg Ajlana Kurdija koji se utopio pokušavajući da dođe do grčke obale, a more ga je izbacilo na tursku obalu, izazvala je bijes javnosti i stid kod mnogih političara, ali ne i kod kojih bi takođe trebalo.

Nijedna od 313.000 izbjeglica koje su izbjegle iz opasne domovine nijesu dobili dozvolu da uđu u relativno bliže arapske zemlje, koje su sve u top 50 najbogatijih na svijetu.

"Bogate arapske zemlje trebale bi shvatiti da je krajnje vrijeme da se promijeni njihova politika neprihvaćanja izbjeglica iz Sirije. To je moralan, etičan i odgovoran korak koji moraju preduzeti", rekao je stručnjak Sultan Soud al Kasemi.

Nijedna od bogatih zemalja Persijskog zaliva nije potpisala Konvenciju izbjeglica 1951, koja definiše izbjeglicu kao osobu koja iz zemlje bježi radi progona zbog rase, religije ili nacionalnosti.

Sirijci se i dalje mogu prijaviti za skupe turističke vize i radne dozvole, no takve su vrlo rijetko odobrene, javlja BBC.

Doniraju novac i stvari, ali ne žele ih kod sebe

Arapske zemlje pravdaju svoju politiku rizikom, kažu kako se među izbjeglicama mogu kriti teroristi. Donirali su zato veliku svotu novca kako bi pomogli izbjeglicama. Ujedinjeni arapski emirati sponzorisali su cijeli jedan izbjeglički kamp u Jordanu koji nastanjuju više desetina hiljada Sirijaca.

U međuvremenu, Saudijska Arabija i Katar donirali su hranu, novac i odjeću izbjeglicama u Libanu, Turskoj i Jordanu.

Sveukupno su te države donirali 598 miliona funti pomoći, no to je opet četiri puta manje nego što su učinile SAD.

Ova bogata regija ima kapacitet na brzinu da sagradi domove za izbjeglice, tvrdi urednik internet stranice Quartz Boby Goš.

Evropa prima stotine hiljada, Arapi se ne javljaju

"Velike građevinske kompanije koje su sagradile ogromne nebodere u Dubaiju, Abu Dabiju i Rijadu trebali bi konstruisati utočišta za izbjeglice. Saudijska Arabija ima mnogo stručnosti i iskustva u upravljanju dolascima ljudi. Nema razloga da tu stručnost ne iskoriste u humanitarne svrhe", rekao je Goš.

Većina sirijskih izbjeglica nalazi se u zemljama Bliskog istoka. Otprilike 1,9 miliona živi u turskim izbjegličkim kampovima, 1,1 milion njih je u Libanu, 629.000 u Jordanu, 249.000 u sjevernoj Iraku, a Egipat je primio 312.000 izbjeglice, prema podacima UN-a.

Njemačka će primiti više od 800.000 izbjeglica, Ujedinjeno Kraljevstvo takođe planira primiti hiljade ljudi. Iz bogatih arapskih zemalja ne javlja se niko.

(index.hr)

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.