NATO

LACIO: Bezbjednosni izazovi na Mediteranu su veliki

Načelnik Štaba Savezničke pomorske komande NATO-a (MARCOM) iz Nortvuda u Velikoj Britaniji, kontraadmiral Đorđo Lacio smatra da su bezbjednosni izazovi na Mediteranu, pa i na Jadranu, kao njegovom integralnom dijelu, veliki, budući da je taj dio Evrope istorijski bio tranzitno područje.
LACIO: Bezbjednosni izazovi na Mediteranu su veliki
Portal AnalitikaIzvor

On je, međutim, dodao da aktuelnu izbjegličku krizu u Evropi ne možemo posmatrati samo kao sigurnosni izazov, već da je riječ o kompleksnom procesu koji ima prvenstveno humanitarni, sociološki i ekonomski karakter.

“NATO nije uključen u aktuelnu izbjegličku krizu, a da li će biti, zavisi od odluke njegovih 28 članica.  Smatram da su dešavanja oko izbjegličke krize, barem u ovom momentu, potpuno u nadležnosti Evropske unije i njenih institucija. U svakom slučaju NATO je savršeno svjestan da je riječ o velikim izazovima”, kazao je kontraadmiral Lacio tokom današnjeg presa održanog na turskom admiralskom brodu ,,Mehmed-paša Sokolović”.

Kontraadmiral Lacio će sjutra učestvovati na ekspertskom okruglom stolu “Zaštita Jadrana” koji se u hotelu “Princess” u Baru održava u organizaciji crnogorskog Ministarstva odbrane, NATO odbrambenog koledža iz Rima i MARCOM-a iz Velike Britanije.  

Lacio je podsjetio da NATO aktivno djeluje na Mediteranu još od 2001. godine, kroz operaciju “Aktivno nastojanje”, a da stalne grupe kao što je Grupa za protivminsko djelovanje koju čine četiri broda, a koja je od danas u posjeti Luci Bar, imaju značajnu ulogu u održanju bezbjednosti na Mediteranu i u Crnom moru.

Portal Analitika