Društvo

FZ: U toku obračun zarada ljekara za avgust, najveće umanjenje 66 eura

Obračun zarada za avgust još uvijek je u toku, a najveće umanjenje izabranom ljekaru za djecu i odrasle po osnovu kapitacije, koja je bila predmet nedavnog usklađivanja, može iznositi 66 eura, kazali su Portalu Analitika iz Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore.
FZ: U toku obračun zarada ljekara za avgust, najveće umanjenje 66 eura
Portal AnalitikaIzvor

U toku je obračun zarada ljekara za mjesec avgust, koji se vrši po važećoj metodologijia, a riječ je o „Metodologiji određivanja vrijednosti kapitacije i cijena zdravstvenih usluga u primarnoj zdravstvenoj zaštiti“, koja predstavlja dokument kojim je definisan način plaćanja usluga izabranih doktora i raspodjele sredstava na nivou zdravstvene ustanove i u upotrebi je od 2007. godine.

Kako su Portalu Analitika objasnili iz Fonda zdravstva, metodologija podrazumijeva plaćanje tima Izabranih doktora kombinacijom kapitacije i plaćanja po uslugama 50:50, što znači da 50 odsto zarade zavisi od broja registrovanih osiguranika i njihove starosne strukture, dok ostalih 50 odsto zavisi od stvarnog obima pruženih usluga.

-Obaveza Fonda je da, shodno Metodologiji, vrši usklađivanje cijena usluga u primarnoj zdravstvenoj zaštiti (PZZ) sa promjenom utvrđenih parametara. Kod utvrđivanja cijena i vrijednosti koeficijenta i boda korišćeni su svi raspoloživi podaci iz informacionog sistema Fonda i podaci pribavljeni od Domova zdravlja. Od 01.07.2015. godine, u primjeni su nove cijene usluga u PZZ. Pri poslednjem usklađivanju od 01.07.2015. godine, procenat registracije pacijenata bio je oko 96 odsto, a registracija po koeficijentima blizu 100 odsto. Zbog registracije od blizu 100 odsto, vrijednost koeficijenta je smanjena, kazali su iz Fonda.

Kada je Fond zdravstva 2007. godine počeo sa obračunom zarada po Metodologiji, procenat registracije pacijenata kod Izabranih doktora bio je manji, bio je manji i broj koeficijenata, a samim tim bila je i veća vrijednost koeficijenta. Povećanjem broja registrovanih pacijenata kod Izabranih doktora, povećava se broj koeficijenata, a smanjuje njegova vrijednost.

-Najveće umanjenje izabranom ljekaru za djecu i odrasle po osnovu kapitacije, koja je bila predmet nedavnog usklađivanja, može iznositi 66 eura, i to ako je ljekar imao maksimalan broj koeficijenata, i 30 godina radnog staža, uključujući i minuli rad. Ono što je unijelo zabunu među ljekare, a potom i javnost, jesu smanjenja zarade i po drugim osnovama, što apsolutno nije predmet ovih usklađivanja od strane Fonda zdravstva, već obračuna zarada  u svakoj zdravstvenoj ustanovi za njihove zaposlene, zaključili su iz Fonda zdravstva.

Portal Analitika