Politika

Cdu: Pokažite mudrost i zrelost, promijenite boju zvijezde za Paradu ponosa

Crnogorska demokratska unija doživljava kontroverzu koja prati raspravu o znaku Parade ponosa u Nikšiću kao priliku da podsjeti i pozove aktiviste i promotere te aktivnosti na obavezu da obrate pažnju i uvaže reakcije i stavove onih pojedinaca i organizacija koje crvenu petokraku zvijezdu doživljavaju kao simbol istorijski potvrđenih vrijednosti anti-fašizma i borbe za slobodu, stav je te stranke, te se dodaje da takvi stavovi i reakcije ne smiju da budu ignorisani, niti omalovažavani.
Cdu: Pokažite mudrost i zrelost, promijenite boju zvijezde za Paradu ponosa
Portal AnalitikaIzvor

Iz Cdu navode kako s pažnjom prati raspravu i nesuglasice koje su se javile povodom odabranog znaka za paradu ponosa u Nikšiću. Kao građanska stranka liberalno-demokratske orijentacije, Cdu baštini i sve principe i vrijednosti poštovanja i zaštite ljudskih prava, razumijevanja, tolerancije i solidarnosti među ljudima, bez obzira na njihovu nacionalnu, vjersku, polnu ili bilo koju drugu ljudsku razliku i posebitost. To je, kako dodaju, jasno potvrđeno i njihovim temeljnim političkim i programskim aktom - Manifestom crnogorskih demokrata.

- Ne vidimo dobrog opravdanja i razloga da predstavnici LGBT populacije i aktivisti njihovih organizacija, kao grupe koja je, nažalost, i u našoj zemlji neopravdano izložena nekulturnim i ksenofobičnim napadima, i sa svoje strane - upravo zbog toga sto su tako često žrtve nerazumijevanja i agresije - i sami ne iskažu toleranciju prema onima koji upotrebu crvene petokrake doživljavaju kao atak na svoja uvjerenja i vrijednosti. Cdu smatra da bi razumijevanje i tolerantni odnos organizatora Parade ponosa u Nikšiću povodom ovog slučaja pomogao svima u Crnoj Gori koji razumiju i žele da pomognu uspostavljanju onog sistema vrijednosti koji će potvrđivati ljudsku istinu da smo svi jednaki i jednako vrijedni.

Petokraka, dakle, za ovu priliku, ne mora biti crvena - jer to nekome smeta. Neka joj druga boja ili boje neće umanjiti snažnu simboliku koju sa sobom nosi - kao znak slobode i jednakosti i vječne ljudske pobune, otpora i bunta. Promijenite boju zvijezde i time pokažite svoju mudrost i zrelost. Takvim dobronamjernim gestom će Vaša legitimna prava, koje mi razumijemo i podržavamo, biti osnažena. Tolerancija, razumijevanje i solidarnost - da bi bili iskreni i trajni - moraju biti i uzajamni - navodi se u saopštenju Cdu dostavljenom Portalu Analitika.

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
A Analitičar
04.09.2015. 11:03

Kaako ih čoek može branit, kad ovako drzko napadaju?

1
1