Politika

Amfilohije tri sata razgovarao sa opozicionarima: Priča o zakonu i još nečemu

Na sastanak sa Amfilohijem, koji je počeo nešto nakon 17 sati i trajao do 20, ispred Demokratskog fronta došli su čelnici Nove srpske demokratije Andrija Mandić i Budimir Aleksić, lider Demokratske narodne partije Milan Knežević i njegov partijski kolega Predrag Bulatović.
Amfilohije tri sata razgovarao sa opozicionarima: Priča o zakonu i još nečemu
Portal AnalitikaIzvor

Sastanku je prisustvovao i lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević. Okupljanju u Parohijskom domu SPC nije prisustvovao pozvani Srđan Milić, već je u ime SNP-a došao poslanik Aleksandar Damjanović. Predstavnik Demosa, kako se i očekivalo, bio je Goran Danilović, dok su u ime Demokrata, umjesto stranačkog prvaka Alekse Bečića, okupljanju prisustvovali Neven Gošović i Velizar Kalu đerović. Koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske Velibor Džomić takođe je bio prisutan. Zajedničko protivljenje Nakon sat i po sastanak je napustio Damjanović, a ubrzo nakon njega iz prostorija Parohijskog doma izašao je i Danilović, koji je - za razliku od funkcionera SNP-a Damjanovića - bio raspoložen za izjavu medijima.

Danilović je ocijenio da je Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti teško popraviti, te da se dijalog mora voditi i sa onima koji su ga pripremili. - Ohrabren sam činjenicom da Mitropolija kontaktira ne samo nas opozicione poslanike, već se predstavnicima vlasti pokušava objasniti da ovo ni izbliza nije dokument koji bi trebalo pretočiti u predlog zakona. Ovo je zakon koji, ako nijesu pisali nestručnjaci, onda su ga pisali sa namjerom da Crna Gora zaboravi kako se teško živi i kako su ekonomija i Vlada u raspadanju i da se okrenemo napadu na crkvu i odbrani crkve. Providno je i smiješno ako misle da to nećemo primijetiti – rekao je Danilović, napomenuvši da je na sastanku iznio stav o potrebi pronalaženja zajedničkog jezika sa svima koji mogu pomoći da se dobije predlog zakona koji bi “bio elementarno korektan“. Danilović je Vladu i njene, kako je rekao, ,,vjerujuće članove“ pozvao da razmotre nacrt zakona i da razmisle da li je to ono što žele za Crnu Goru.

 Lider DNP-a Milan Knežević je ocijenio da predloženi Nacrt zakona o slobodi vjeroispovjesti duboko krši ustavna prava i slobode, navodeći da se njime pokušava stvoriti državna religija. - Što se tiče naših daljih aktivnosti, zainteresovani članovi, simpatizeri i građani Crne Gore biće uključeni u javne rasprave u Bijelom Polju, Kotoru, Podgorici gdje će se argumentovano učiniti sve da se predloženi nacrt zakona povuče, kako bi odgovarao društveno-političkom ambijentu, koji je utemeljen na istoriji i duhovnosti Crne Gore – rekao je Knežević. Mitropolija crnogorsko-primorska je, prema riječima episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija - koji je očito govorio u ime cijele SPC - zabrinuta, ali i optimistična da će Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti biti izmijenjen. - Ponuđeni nacrt zakona bismo mogli nazvati i zakon o oduzimanju svih crkvenih prava i sloboda, kao i njenih imanja i hramova. Zbog toga smo zabrinuti. Mi smo ipak optimisti i zato pozivamo sve da se uklju- če u ovaj dijalog i da pomognemo Crnoj Gori i vlastima, koje se očigledno u ovoj materiji ne snalaze, da donesemo bolji i osavremenjeniji zakon za dobro svih nas – rekao je episkop Joanikije.

Tokom trosatnog sastanka u Parohijskom domu zvanično nije bilo govora o političkim dešavanjima u Crnoj Gori. Izvori Pobjede ipak tvrde da je, osim priče o položaju crkve, bilo riječi i o dešavanjima na političkoj sceni Crne Gore. Za potvrdu te, za sada, nezvanične informacije ilustrativan je podatak da je skup u Parohijskom domu u Podgorici praktično bilo prvo okupljanje međusobno posvađane opozicije. Organizacija septembarskih protesta Demokratskog fronta je jedan od razloga krupnih podjela unutar crnogorske opozicione scene. U brojnim polemikama koje traju od prve trinaestojulske najave protesta DF-a, kristalisala su se dva bloka - na jednoj strani Demokratski front koji insistira na vaninstitucionalnoj  borbi  za stvaranje prelazne vlade i, nasuprot njima, predstavnici Lekićevog Demosa, Bečićevih Demokrata i Milićevog SNP-a, koji su pristalice drugačijeg vida političke borbe protiv vladajuće koalicije. Tokom ljeta te su podjele bile sve izraženije, a polemike otvorenije. Zato je skup u Parohijskom domu interesantan i za buduća dešavanja unutar opozicije, jer se Srpska pravoslavna crkva pokazala kao politički faktor koji bi mogao da djeluje kao kohezioni element sada udaljenih opozicionih prvaka i stranaka. Jer, dok brojni opozicioni lideri međusobno ne komuniciraju ili vode medijske ratove, politički je indikativan podatak da je mitropolit Amfilohije jedini koji razgovara sa svima njima zajedno. Za sada makar u podršci da se politički pritisne vlast da odustane od najavljenog zakona o slobodi vjeroispovijesti. (Pobjeda)

Portal Analitika