Politika

Amfilohije tri sata razgovarao sa opozicionarima: Priča o zakonu i još nečemu

Na sastanak sa Amfilohijem, koji je počeo nešto nakon 17 sati i trajao do 20, ispred Demokratskog fronta došli su čelnici Nove srpske demokratije Andrija Mandić i Budimir Aleksić, lider Demokratske narodne partije Milan Knežević i njegov partijski kolega Predrag Bulatović.
Amfilohije tri sata razgovarao sa opozicionarima: Priča o zakonu i još nečemu
Portal AnalitikaIzvor

Sastanku je prisustvovao i lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević. Okupljanju u Parohijskom domu SPC nije prisustvovao pozvani Srđan Milić, već je u ime SNP-a došao poslanik Aleksandar Damjanović. Predstavnik Demosa, kako se i očekivalo, bio je Goran Danilović, dok su u ime Demokrata, umjesto stranačkog prvaka Alekse Bečića, okupljanju prisustvovali Neven Gošović i Velizar Kalu đerović. Koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske Velibor Džomić takođe je bio prisutan. Zajedničko protivljenje Nakon sat i po sastanak je napustio Damjanović, a ubrzo nakon njega iz prostorija Parohijskog doma izašao je i Danilović, koji je - za razliku od funkcionera SNP-a Damjanovića - bio raspoložen za izjavu medijima.

Danilović je ocijenio da je Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti teško popraviti, te da se dijalog mora voditi i sa onima koji su ga pripremili. - Ohrabren sam činjenicom da Mitropolija kontaktira ne samo nas opozicione poslanike, već se predstavnicima vlasti pokušava objasniti da ovo ni izbliza nije dokument koji bi trebalo pretočiti u predlog zakona. Ovo je zakon koji, ako nijesu pisali nestručnjaci, onda su ga pisali sa namjerom da Crna Gora zaboravi kako se teško živi i kako su ekonomija i Vlada u raspadanju i da se okrenemo napadu na crkvu i odbrani crkve. Providno je i smiješno ako misle da to nećemo primijetiti – rekao je Danilović, napomenuvši da je na sastanku iznio stav o potrebi pronalaženja zajedničkog jezika sa svima koji mogu pomoći da se dobije predlog zakona koji bi “bio elementarno korektan“. Danilović je Vladu i njene, kako je rekao, ,,vjerujuće članove“ pozvao da razmotre nacrt zakona i da razmisle da li je to ono što žele za Crnu Goru.

 Lider DNP-a Milan Knežević je ocijenio da predloženi Nacrt zakona o slobodi vjeroispovjesti duboko krši ustavna prava i slobode, navodeći da se njime pokušava stvoriti državna religija. - Što se tiče naših daljih aktivnosti, zainteresovani članovi, simpatizeri i građani Crne Gore biće uključeni u javne rasprave u Bijelom Polju, Kotoru, Podgorici gdje će se argumentovano učiniti sve da se predloženi nacrt zakona povuče, kako bi odgovarao društveno-političkom ambijentu, koji je utemeljen na istoriji i duhovnosti Crne Gore – rekao je Knežević. Mitropolija crnogorsko-primorska je, prema riječima episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija - koji je očito govorio u ime cijele SPC - zabrinuta, ali i optimistična da će Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti biti izmijenjen. - Ponuđeni nacrt zakona bismo mogli nazvati i zakon o oduzimanju svih crkvenih prava i sloboda, kao i njenih imanja i hramova. Zbog toga smo zabrinuti. Mi smo ipak optimisti i zato pozivamo sve da se uklju- če u ovaj dijalog i da pomognemo Crnoj Gori i vlastima, koje se očigledno u ovoj materiji ne snalaze, da donesemo bolji i osavremenjeniji zakon za dobro svih nas – rekao je episkop Joanikije.

Tokom trosatnog sastanka u Parohijskom domu zvanično nije bilo govora o političkim dešavanjima u Crnoj Gori. Izvori Pobjede ipak tvrde da je, osim priče o položaju crkve, bilo riječi i o dešavanjima na političkoj sceni Crne Gore. Za potvrdu te, za sada, nezvanične informacije ilustrativan je podatak da je skup u Parohijskom domu u Podgorici praktično bilo prvo okupljanje međusobno posvađane opozicije. Organizacija septembarskih protesta Demokratskog fronta je jedan od razloga krupnih podjela unutar crnogorske opozicione scene. U brojnim polemikama koje traju od prve trinaestojulske najave protesta DF-a, kristalisala su se dva bloka - na jednoj strani Demokratski front koji insistira na vaninstitucionalnoj  borbi  za stvaranje prelazne vlade i, nasuprot njima, predstavnici Lekićevog Demosa, Bečićevih Demokrata i Milićevog SNP-a, koji su pristalice drugačijeg vida političke borbe protiv vladajuće koalicije. Tokom ljeta te su podjele bile sve izraženije, a polemike otvorenije. Zato je skup u Parohijskom domu interesantan i za buduća dešavanja unutar opozicije, jer se Srpska pravoslavna crkva pokazala kao politički faktor koji bi mogao da djeluje kao kohezioni element sada udaljenih opozicionih prvaka i stranaka. Jer, dok brojni opozicioni lideri međusobno ne komuniciraju ili vode medijske ratove, politički je indikativan podatak da je mitropolit Amfilohije jedini koji razgovara sa svima njima zajedno. Za sada makar u podršci da se politički pritisne vlast da odustane od najavljenog zakona o slobodi vjeroispovijesti. (Pobjeda)

Portal Analitika

Komentari (10)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
G Guest_1436353269
05.09.2015. 09:55

KARA RADUSIN -- Pitaću ja vas gospodine kako se zove paljenje i zvjersko ubijanje stanovnika Zete od strane prvog u nizu genocidnih zločinaca Stevana Nemanje.Kako se zove širenje pravoslavlja ognjem i mačem(SPC) od strane zle dinastije Nemanjića,jer im je smetala katolička vjera u Zeti.Dali se nekad zapitaš kako su naši preci priješli u pravoslavlje na ovim prostorima,slobodnom voljom sigurno, niko normalan.budimo pošteni.Kako su katoličke crkve paljene od istih i prepravljane u pravoslavne.Dali opravdavaš sve te zločine nad svojim precima i zašto ima li objašnjenja.Kako nazvati 1918 godine osim okupacijom Crne Gore i zvjerska ubistva naših đedova,a poštene ljude to boli.Niko ne traži osvetu samo istinu.

16
0
G Guest_1436353269
04.09.2015. 23:04

KARA RADUSIN ---Bitka na Tuđemilima je najsjajnija pobjeda Duklje( u prevodu od starogrčkog Dioklatos,Diokl=crn,Atos=gora=Crna Gora)za vladavine prve Crnogorske dinastije Voisavljevića.Pod komandom njenog dinasta Vojislava,bratanićaVladimira Dukljanskog.(koga će Srpska istoriografija po običaju falcifikovati u Jovana i proglasiti Srbinom,a taj pojam tada nije ni postojao)Ovom veličanstvenom pobjedom nad Vizantijom 1042 godine Crna Gora ovjerava svoje postojanje.Možda će vam biti interesantno i ovo da je Raška vojska učestvovala u borbi ali naravno na strani Vizantije kojoj je bila normalno vazalna.Ova bitka je zapisana u svim značajnijim svjetskim istorijama i strategijama ratovanja osim onih koje se bave falsifikovanjima i lažibajkama.Shvaćam namjeru kojom me pitate za slavne pobjede Crnogoraca na Fundini,Carevom lazu,Krusima,Martinićima,Grahovcu..odgovoriću ;nauk iz okruženja da nije lako pet vjekova robovati.

20
0
G Guest_1436353269
04.09.2015. 14:37

na sastanku je bilo 7 politichara iz 10 stranaka e qq presmijesno, kakvo je doshlo vrijeme mora choek bar jednu zgradu podici i jednu stranku osnovat i bogomi odijelo kupit...e qq a kapiten im je najbolji - ma nece josh dugo cukat tu dje je , ja mnim

7
0
G Guest_1436353269
04.09.2015. 13:19

Ovoje kosovska vecera u uzem sastavu samo im je falio Vuk Brankovic(Milo DJukanovic) da budu u punom sastavu.

5
1
G Guest_1436353269
04.09.2015. 13:00

Podgoricla skupstina verzija 2.0. Prisustvovao i bivsi Crnogorac Medojevic danas kandidat za titulu Vojvode.

12
1
G Guest_1436353269
04.09.2015. 12:40

Kara Radusine, zasto je dan vojske CG vezan za bitku na Tudjemilu a ne npr za bitku na Vucijem Dolu? O kojoj si ti Bici više slušao od tvojih đedova i prađedova? Da li su čuo za bitke na Krusima, Piperima, Martinićima,Grahovcu, Kučima...zašto datumi tih bitaka nijesu uvrsteni u značajne datume nezavisne CG. Da li se povodom tih velikih pobjeda Crnogoraca nad Turcima i poturicama održavaju ozbiljne proslave i književne večeri, posjela. jesu li tvoji stari guslali o Tuđemilima ili o pobjedama nad Turcima? Molim te kao brata da mi odgovoriš iskreno na ova pitanja.Pozdrav. I molim te bez politike, samo direktno i jasno na svako pitanje,

8
11
G Guest_1436353269
04.09.2015. 11:59

KARA RADUSIN (Slavko Radusinović)- Ova DRUGA PODGORIČKA SKUPŠTINA sa ovakvim sastavom je mnogo militantnija i neprijateljskija prema Crnoj Gori nego ona izdajnička i Coreolanska 1918 godine.Znaju li ovi žalostni likovi da će ostati popljuvani dok je sojske i čojske Crne Gore,dok Lovćena i Durmitora,dok je mora pod Barom i Kotorom,dok je sunca i dok je Grahovca

48
5
G Guest_1436353269
04.09.2015. 11:10

Ring ring ring. The sound of a bell ringing slowly. For home the bell is tolling this time. Oh dear, someone needs to pass him a rope. -Prologo

2
4
G Guest_1436353269
04.09.2015. 10:04

,,,,,,Izvori Pobjede ipak tvrde da je, osim priče o položaju crkve, bilo riječi i o dešavanjima na političkoj sceni Crne Gore. ,, HAHAHA AJ DRASKO NEMO ZAEBAVATI? POLITIKA/VIJESTI Amfilohije tri sata razgovarao sa opozicionarima: Priča o zakonu i još nečemu. O cemu NESTO JOS,?? DA NECE po vasem izvoru-Amfilohije NA ustanak ????O'BOZE? Drasko mutan vam je taj izvor koji je u vlasti AUSTROUGRA.

8
22
G Guest_1436353269
04.09.2015. 12:59

Pa dobro jeste li vi iz Analitike potpuno sisli sa uma. Cita li neko komentar ovog id.... prije no ga publikujete? Zbilja ne mogu vjerovat.

21
5