Društvo

U toku istraga kako je nestalo 16 miliona eura sindikalnog novca

Inspektori za privredni kriminal juče su, po nalogu tužilaštva, počeli kontrolu poslovanja Opštinskog sindikalnog povjereništva Podgorice i, kako Pobjeda saznaje, provjeravaju sve novčane transakcije počev od 2008. godine zbog sumnje u moguće zloupotrebe 16 miliona eura. U to vrijeme na čelu ove sindikalne organizacije bio je Veselin Vujanović.
U toku istraga kako je nestalo 16 miliona eura sindikalnog novca
Portal AnalitikaIzvor

Prema saznanjima Pobjede, Vlada je tada odobrila 16 miliona eura za različite socijalne programe. Istražitelji provjeravaju kako je novac prebacivan sa državnog na opštinski sindikat, kako su oročavali sredstva i podizali novac sa bankovnih računa. Prve kontrole pokazuju da su preko računa povjereništva prebacivani milionski iznosi stambenom fondu i Fondu za odmor i rekreaciju. Istražitelji su otkrili pet "spornih" računa, a sumnja se da su na račun sindikata čelnici putovali u SAD, Singapur, Kinu, Dubai, Vašington, Brisel...

Navodno su sindikalnim novcem kupovali i automobile i stanove, pokućstvo, parfeme, cigarete, čak i instant supe. Zvaničnu potvrdu ove informacije Pobjeda nije mogla da dobije u policiji, ali ni u sindikatu, odakle su kazali da provjere poslovanja prethodnih čelnika sindikalne organizacije traju već neko vrijeme.

S druge strane, Dan piše da inspektori kontrolišu poslovanje povjereništva od 2005. godine, kada su na njegovom čelu bili Momčilo Kaluđerović, zatim Vujanović, Goran Dragović, Miodrag Đukanović i aktuelni Ranko Božović.

Predsjednik podgoričkog povjereništva Ranko Božović potvrdio je za Dan da su inspektori bili u njegovim kancelarijama, ali nije želio da govori o detaljima.

- Pošto je istraga na samom početku, ne možemo ništa govoriti. Kada se sve završi, obavijestićemo javnost o detaljima - izjavio je Božović.

Izvor: Pobjeda, CdM

Foto: mindmillion.com

Portal Analitika