Društvo

Počinju pregovori o povećanju zarada prosvjetnim radnicima

Sindikat prosvjete danas počinje pregovore sa Ministarstvom prosvjete o povećanju zarada prosvjetnim radnicima. Kako je Pobjedi rekao predsjednik Sindikata prosvjete Zvonko Pavićević, iznos traženog povećanja definisaće kada se završi rad zajedničkih komisija po školama.
Počinju pregovori o povećanju zarada prosvjetnim radnicima
Portal AnalitikaIzvor

Sindikat prosvjete predao je Ministarstvu prosvjete nacrt novog kolektivnog ugovora, kojim traži povećanje plata prosvjetnim radnicima na osnovu korekcije koeficijenata. Pregovorima će se definisati i novi kolektivni ugovor čiji je nacrt nedavno predat Ministarstvu prosvjete.

Pavićević je za Pobjedu istakao da su komisije Sindikata i nadležnog ministarstva nastavile da rade u svim školama na teritoriji Crne Gore, kako bi se sredila oblast raspodjele časova i dopune normi nastavnicima koji imaju ugovore na neodređeno.

- Kontinuirano pokušavamo da poboljšamo uslove i primanja zaposlenih. Danas počinjemo razgovore sa Ministarstvom prosvjete, jer će uskoro početi da se priprema budžet za narednu godinu kada je obrazovanje u pitanju, a mi ćemo tražiti da povećanje plate bude sastavni dio. U nacrtu kolektivnog ugovora smo naveli koliko bi plate trebalo da budu povećane, ali ćemo kroz razgovore sa institucijama doći do krajnje cifre - istakao je Pavićević.

Kako ističe, sve ono što se dogovore sa Vladom žele da ostvare kroz budžet za iduću godinu.

- Mislim da prosvjetni radnici koji rade društveno odgovoran posao nijesu adekvatno nagrađeni. Prosječne zarade su ispod prosjeka na državnom nivou i mislim da ima prostora da se one povećaju - zaključio je Pavićević.

Izvor: Pobjeda

Portal Analitika