Sci/Tech

Dječja paraliza se vratila u Europu?

Prvi put u pet godina u Evropi je ponovo zabilježena epidemija polija, a za dvoje djece u Ukrajini bolest je završila paralizom, piše T portal.
Dječja paraliza se vratila u Europu?
Portal AnalitikaIzvor

Stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) ističu kako postoji velika vjerojatnoća da je zaraženo mnogo više djece nego što je registrovano, jer simptomi kod svih nisu jednako primjetni.

Do izbijanja epidemije došlo je zato što je u Ukrajini protiv zaraznih bolesti vakcinisano tek polovina od ukupnog broja djece, što olakšava širenje virusa. Jedno paralizovano dijete staro je četiri godine, a drugo samo deset mjeseci. Oba slučaja registrovana su na jugozapadu zemlje, uz granice s Rumunijom, Mađarskom, Slovačkom i Poljskom.

Epidemija je krenula od oslabljenog oblika virusa koji se koristi za vakcinaciju. On ponekad može da mutira, a ako je broj vakcinisanih nikaz, ponekad može da se proširi.

- Soj virusa sada je postao opasan - istakao je Oliver Rozenbaum, portparol SZO zadužen za pitanja iskorjenjivanja polija.

Vakcina koje se koristi oralno sadrži vrlo slab virus, pa se smatra vrlo sigurnom i učinkovitom prevencijom. Međutim, vakcinisana djeca izbacuju virus kroz izlučevine u okruženje, pa on za godinu dana može da mutira i ponovno počne da izaziva paralizu kod nevakcinisane djece.

0409vakcina1Globalna kampanja vakcinacije protiv dječje paralize imala je veliki uspjeh tako da je opasan, divlji virus ove godine zabilježen samo u Pakistanu i Afganistanu. Divlji polio izaziva paralizu u jednoj od 200 infekcija. Virus iz vakcine teže se širi i ne izaziva toliko mnogo teških posljedica. U Ukrajini polija nije bilo od 1996. Posljednju epidemiju u Evropi 2010. izazvao je divlji virus uvezen iz Tadžikistana u Rusiju, a zbog njega je ostalo paralisano 14 osoba.

Hrvatska je 2002. službeno proglašena državom u kojoj je dječja paraliza eliminisana, a isti je slučaj i sa Crnom Gorom. Situacija je ozbiljnija u susjednoj BiH, koja je označena kao zemlja visokog rizika, jer je u njoj uobičajena vakcinacija djece protiv zaraznih bolesti tokom rata bila otežana ili onemogućena.

SZO preporučuje svima koji putuju u Ukrajinu i okolna područja da se obavezno vakcinišu.

Izvor: T portal

Foto: tportal.hr (infografika)

Portal Analitika