Abiznis

Srbija zbog luka gradi autoput ka Albaniji, za kilometar izdvaja 10 miliona eura

Srbija do kraja sljedeće godine može da počne izgradnju dionice od Niša do Drača dugu 77 kilometara, a cijena izgradnje samo hiljadu metara tog puta u centralnoj Srbiji je oko 10 miliona eura, pišu Večernje novosti.
Srbija zbog luka gradi autoput ka Albaniji, za kilometar izdvaja 10 miliona eura
Portal AnalitikaIzvor

Ovaj krak Koridora 10, čija je ukupna dužina 384 kilometra, već ima izgrađenih šest traka na 234 kilometra. Beogradski list dodaje kako to znači da je 61 odsto posla završeno i da je u posljednjoj deceniji uloženo oko 1,8 milijardi eura. Da se ovaj putni pravac kompletira - nedostaje još milijarda, prenosi B92.

Na tertoriji centralne Srbije treba da se izgradi 77 kilometara, a od Merdara do Prištine još 30.

- To je brdska konfiguracija terena i koliko će koštati izgradnja, plus-minus pet odsto, znaće se kada bude završen idejni projekat. Za izgradnju je potrebno oko 800 miliona eura, odnosno više od deset miliona eura po kilometru, zato što treba da se gradi više tunela i mostova, što povećava cijenu kilometra. Naravno, to je samo gruba procjena. Plus, za projektovanje treba dodati još oko 24 miliona, odnosno oko tri odsto investicije - kazao je Milutin Ignjatović, generalni direktor Saobraćajnog instituta CIP.

Kako kažu u Ministarstvu saobraćaja Srbije, što se tiče dijela puta koji je u nadležnosti Beograda, urađena je prethodna studija opravdanosti sa generalnim projektom u okviru koga je analizirano više opcija.

- Kao najbolja varijanta na ovom pravcu pokazala se trasa Niš - Merošina - Prokuplje - Pločnik - Kuršumlija - Merdare u dužini od 77 kilometara. Putni pravac Niš - Priština - Drač, povezuje ne samo Niš i Prištinu, već predstavlja i glavnu vezu sa Koridorom 4 i Koridorom 10 sa rutom 6 (Skoplje - Priština) i rutom 2B (Sarajevo - Podgorica - Vlora) - navode u ministarstvu.

Večernje novosti ističu kako je izgradnja auto-puta Niš - Priština - Drač važna za Srbiju, "jer će povezati Koridor 10 sa albanskim lukama Drač i Valona, na koje treba računati u narednom periodu".

Izvor: B92

Foto: b92.net

Portal Analitika