Kultura

Bane SEKULIĆ: Moj Mediteran su pejzaži između realizma i metafizike

Bane ne izlaže često, samo nam s vremena na vrijeme dozvoli da zavirimo u njegov intimni svijet izmaštanog mediteranskog prostora, kazala je istoričarka umjetnosti Maja Dedić otvarajući sinoć postavku "Mediteran I" Branislava Bana Sekulića u podgoričko Galeriji "Centar".
Bane SEKULIĆ: Moj Mediteran su pejzaži između realizma i metafizike
Portal AnalitikaIzvor

Prva izložba ove jeseni u nedavno renoviranom izlagačkom prostoru Centra savremene umjetnosti Crne Gore u centru galvnog grada, privukla je raznoliku publiku - od crnogorskih umjetnika starije generacije, do mladih stvaralaca i ljubitelja likovne umjetnosti. Dedić je podsjetila da su pred njima Sekulićeve nove slike iz cikulsa "Mediteran I", koje su nastale u posljednjih pet godina.

- Slike čine kontinuitet i logičan slijed njegovog prethodnog stvaralaštva. Četrdeset radova manjeg i srednjeg formata, rađenih u tehnici ulja na platnu i gvaša na papiru, predstavljaju zaokruženu misaonu i vizuelnu cjelinu... Njegovi mediteranski pejzaži, poetični, lijepi, u izmaglicama, kontrastima svijetla i sijenke, ostavljaju bezbroj mogućnosti za različite doživljaje i čitanje - istakla je Dedić.

Renomirani slikar za Portal Analitika kaže kako je aktuelna postavka, u stvari, treća izložba koja se naslanja na temu Mediterana.

- Prva je bila još 2007. godine u Galeriji "Tiodorović", ali je to bio prikaz Mediterana u jednom poluapstraktnom izrazu. To me tada interesovalo. Poslije sam se na istu temu okrenuo drugim vidom izražavanja, više realno i metafizički, nekog mojeg izmaštanog pejzaža koji bi trebalo da bude prepoznatljiv za sve one koji žive ovdje - kao da su bili tu, iako su to izmišljeni pejzaži... To je moj doživljaj određenih djelova Crne Gore, ali ne "prepisivački" nego je to samo neki utisak. I ti doživljaji se ne mogu prepoznati po motivu, osim možda na par slika - kazao je on.

Sekulić precizira kako izložbu u podgoričkoj galeriji čine dijelom radovu u gvašu, a dijelom u ulju.

- Jedan dio ove postavke, uglavnom gvaševi, radovi su sa izložbe koja je bila u Zagrebu, i njih do sada nisam izlagao u Crnoj Gori. Zato sam odabrao jedan broj tih slika, upravo onih koje se logično nadovezuju na sve ono što sam poslije radio. Taj spoj je učinio ovu izložbu ovakvom... Po slikama tačno može da se vidi kako je sve to išlo od nekog realizma, metafizičkog prikaza, do apstraktnog pregleda, sa raznim detaljima od kojih su neki prepoznatljivi, a neki ne. Uglavnom, pravi se ta atmosfera koja prikazuje mediteransku svjetlost i sve ono što čini Mediteran. I samo sa tom temom napravio sam cijeli ciklus - zaključuje naš sagovornik.

0409bane1

Vana Prelević u Perjaničkom domu 

Istoričarka umjetnosti i kustoskinja u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, Nataša Nikčević, za Portal Analitika najavljuje da će u Perjaničkom domu na Kruševcu publika uskoro moći da vidi postavke koje su rađene specijalno za taj galerijski prostor.

- Program će početi 18. septembra velikom izložbom Ivanke Vane Prelević. Slijedi izložba slika mlade umjetnice Tijana Gordić, a zatim postavka Anice Dobrović iz Beograda, koja u Podgorici izlaže zahvaljujući redovnom konkursu CSUCG.

Direktorica galerije Centar Biljana Keković kazala nam je da, nakon Sekulića, u taj prostor stižu radovi umjetničkog tandema Vladimir Perić - Milica Stojanov, a zatim će izlagati Brigita Antoni, Vesko Gagović, Jelena Đukanović i Valerija Volfgang.

K.J.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.